Hiperprodukcija “Luča” dovela do degradacije nastavnika i društva

Foto: Facebook

Diplomu “Luča”, koja se dodjeljuje za izuzetne rezultate tokom školovanja, dobilo je 14,77 osnovaca i 15,57 srednjoškolaca u Crnoj Gori, a u nekim opštinama svaki treći učenik je “lučonoša”, kao što je to slučaj u dvije gradske škole u Rožajama.

To pokazuju podaci Ministarstva prosvjete, iz kojeg su za “Dan” rekli da je zabrinjavajuće da je u 19 škola u Crnoj Gori bilo više od 20 odsto nagrađenih učenika.

Iz ministarstva preciziraju da je osnovnu školu sa diplomom “Luča” završilo 1.079 učenika na nivou Crne Gore, dok je srednjoškolsko obrazovanje ovom diplomom okončalo njih 942.

“Školske 2021/22.godine 7.306 osnovaca završilo je deveti razred, a diplomu “Luča” dobilo je 14,77 odsto učenika. Srednjoškolsko obrazovanje prethodne školske godine završila su 5.234 učenika, a procenat “lučonoša” je 18 odsto. U ovom trenutku jedino vam možemo dostaviti egzaktan podatak da je na kraju školske 2020/2021. godine deveti razred osnovnih škola sa diplomom “Luča” završilo njih 1079, odnosno 15,57 odsto od ukupnog broja svršenih osnovaca. Prema našem dosadašnjem iskustvu, taj broj se poslednjih godina razlikuje u par procenata. Možemo reći da imamo neke primjere gdje brojka može biti zabrinjavajuća: u 19 osnovnih škola više je od 20 odsto nagrađenih đaka, a najviše ih je u Rožajama – u dvije gradske osnovne škole “Luču” je dobilo 30 i 31 odsto učenika, dakle – gotovo svaki treći učenik, što je slučaj i s nikšićkom OŠ “Ratko Žarić”. Kada je u pitanju Podgorica, najviše ih je u osnovnim školama “Sutjeska” i “Milorad Musa Burzan”, gdje je između 24 i 25 odsto učenika završnog razreda je dobilo “Luču””, kazali su portalu Dana iz ministarstva.

Na pitanje šta treba preduzeti da se unaprijedi način ocjenjivanja i uvedu stroži kriterijumi prilikom dodjeljivanja “Luča”, iz Ministarstva kažu da možda stvari treba postaviti na drugačiji način u smislu da su nam djeca vrijedna, da uče i primaju znanje na pravi način, a kao nagradu za rad i trud dobijaju tu diplomu.

“Smatramo da je način ocjenjivanja prilagođen svim učenicima i da su kriterijumi prilikom dodjeljivanja “Luča” dovoljno strogi. Uz to, ta diploma nosi veliki broj poena prilikom upisa u srednje škole i na fakultete, tako da su naši učenici svjesni da se moraju potruditi kako bi je zaradili. Takođe, diploma “Luča” se ne stiče tokom mjesec dana ili godine učenja, već tokom devetogodišnjeg za osnovce i četvorogodišnjeg obrazovanja za srednjoškolce, iz svih nastavnih predmeta koji se ocjenjuju brojčanim ocjenama i za primjerno vladanje”, kažu iz resora prosvjete.

Nastavnici upozoravaju da imamo sve veći broj učenika koji osnovnu i srednju školu završavaju sa priznanjem “Luča” iako imaju manje znanja i lošije rezultate na takmičenjima.

Nastavnik matematike i predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović smatra da je hiperprodukcija “Luča” dovela do degradacije nastavnika.

“Evidentno je da imamo porast broj “Luča”, a razlog je što se i direktori i jedna broj kolega takmiče da imaju đake sa svim peticama. Imamo primjere da se direktori na opštinskim proslavama diče velikim brojem učenika sa tim priznanjem i upoređuju se sa školama koji imaju manje odlikaša. Vrše se i određeni pritisci, dolazi do zluopotrebe odjeljenskog vijeća, gdje nastavnici ili direktori traže da se mijenjaju ocjene pa se čak dešava i da se tri četvorke uvećaju na petice, ili da učenik čak sa trojke dobije ocjenu pet, samo da bi došli do “Luče”. Bojim se da se u tome pretjeralo i da imamo degradaciju naše struke”, rekao je Božović.

Učiteljica i predstavnica Prosvjetne zajednice Olivera Leković ukazuje da broj učenika sa diplomom “Luča” nije u saglasju sa rezultatima koje crnogorski učenici ostvaruju na PISA testiranjima, što dovodi u pitanje i njihovu vjerodostojnost.

“Čak možemo reći da su broj “Luča” i nivo znanja i vještina u obrnuto proporcionalnom odnosu, tj. da iz godine u godinu raste broj skroz odličnih učenika iza čijih ocjena stoji nizak nivo stečenih znanja. Naravno, ne treba generalizovati, postoje učenici koji zaslužuju i veća priznanja i podršku nego što je “Luča”, ali su oni, usljed hiperprodukcije i nerealnog broja “Luča”, nevidljivi. Često su upravo ti vrijedni i nadareni učenici prinuđeni da svoju sreću potraže u nekim drugim državama koje više cijene trud od poklanjanja ocjena i neznanja koje stoji iza njih. Posljedice nerealnog ocjenjivanja već uveliko osjećamo u društvu. Osim toga što nastavnici spuštaju kriterijume prema pojedinim učenicima ili generalno prema svima usljed raznih pritisaka (kolega, uprave škole, roditelja…), ili prosto zato što im je tako lakše, problem vidim i u tome što po zakonu odjeljenjsko i nastavničko vijeće mogu da preinače svaku ocjenu predmetnog nastavnika. Problem je i što se eksterne provjere znanja na kraju završnih razreda osnovne i srednje škole sprovode uz niz nepravilnosti i koruptivnih radnji. Da nije tako, na kraju školovanja svake generacije mogli bismo uporediti ocjena svakog đaka sa ocjenama dobijenima na eksternoj provjeri znanja. Gdje god bi se uočio nesklad, reagovala bi komisija, utvrdila nepravilnosti i formirala realnu ocjenu”, ističe Leković.

Nastavnik istorije Slobodan Savović kaže za “Dan” da škola postaje nebezbjedno mjesto za učenike zbog količine agresije ispoljene prema nastavnicima i prema đacima prilikom zaključivanja ocjena.

“Sledeća stepenica će biti fizičko nasilje nad nastavnicima od strane roditelja. Kriterijum ocjenjivanja i broj “Luča” su problemi iz istog džaka. Zavod za školstvo je promašio metu ishodima učenja za koje niko živi ne zna što je to. Ako bi se ustanovili standardi znanja koji bi bili jasni i mjerljivi i svim učenicima transparentni, mogli bismo se nadati nečem boljem”, naglasio je Savović.

Direktorica OŠ “Vladimir Nazor” Ljiljana Krunić Marković kazala je za “Dan” da je ove godine kod njih od 102 polumaturanta nagradu “Luča” dobilo njih 19 i da se radi o učenicima koji su ogledalo škole.

“Nagrade su im dodijeljene zasluženo i mislim da je korektan broj učenika dobio “Luču”, radi se o 10 odsto polumaturanata iz naše škole. Oni su se isticali znanjem i učešćem u svim školskim aktivnostima. Znamo svi da nije realno da imamo veliki broja “Luča” generalno u obrazovnom sistemu i nije mi jasno šta je razlog”, kazala je Krunić Marković.

Direktorica Udruženja “Roditelji Kristina Mihailović ocijenila je za “Dan” da već godinama imamo hiperprodukciju “Luča” i da povodom toga ništa nije urađeno

“Nažalost, sada imamo takvu situaciju da smo zbog tog prevelikog broja “Luča”, koji je nerealan i nemoguć, došli u situaciju da generalizujemo i minimizujemo i postignuća onih učenika koja su zaslužena, što takođe nije dobro. Ovo nije mali problem jer ima dalekosežne posljedice i morali bismo nešto da uradimo pod hitno. Svega tu ima – i pritisaka i očekivanja roditelja, i niskih standarda i želje prosvjetnih radnika i uprava škola da njihovi đaci formalno imaju dobar uspjeh”, smatra Mihailović.

guest
Nije obavezno
6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me