Ibrahimović čestitao Dan Bošnjaka u Crnoj Gori: Bošnjački narod je zrele nacionalne svijesti

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović svim Bošnjacima 22. mart, Dan Bošnjaka u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je 22. mart 2003. godine jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Bošnjaka u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, to je prekretnica na putu sazrijevanja nacionalne i političke svijesti.

Naime, tog dana je u Podgorici, na okruglom stolu na temu “Muslimani – Bošnjaci, kako vam je ime?” od strane učesnika donešena Deklaracija o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak.

“Time su stvorene pretpostavke da se ispravi istorijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena za koje se veže viševjekovna slavna istorija, kultura i tradicija na ovim prostorima, ali i pretpostavke za definisanje Bošnjaka u Crnoj Gori kao politički suverenog naroda zrele nacionalne svijesti sa snagom i kapacitetom da institucinalno i na svaki drugi način radi na očuvanju i afirmaciji svoje nacionalne posebnosti, kulturno – istorijskog nasljeđa i nacionalnih, političkih i svih drugih prava”, naveo je Ibrahimović.

On je naglasio da je, na današnji dan, važno istaći da je to bila reafirmacija nacionalnog imena, a time i nacionalne istorije, kulture i tradicije Bošnjaka u Crnoj Gori.

Ipak, kako dodaje, to je i dalje nedovršen proces opterećen nasljeđem dugogodišnjeg negiranja stvarnog nacionalnog imena i dodjeljivanja “prikladnog”, negiranjem i nepoznavanjem nacionalne istorije, te stalnom težnjom ka asimilaciji Bošnjaka.

“Vjerujem da će rezultati popisa stanovništva koji je održan krajem prošle godine potvrditi stepen nacionalne svijesti bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, odnosno, da smo sazrio narod, svjestan svog nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta”, zaključio je Ibrahimović.

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.