Ibrahimović-Marković: Pitanje neriješenih ratnih zločina težak teret za proces pomirenja u CG

Sa sastanka, foto: BS

Na inicijativu predsjednika Bošnjačke stranke danas su se u Podgorici sastali Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke i Alen Bajrović, sin stradalog Osma Bajrovića prethodno deportovanog iz Herceg Novog, sa Vrhovnim državnim tužiocem Miloradom Markovićem kako bi razgovarali o istragama ratnih zločina u nadležnosti Državnog tužilaštva Crne Gore.

Kako je saopšteno, Ibrahimović istakao je tom prilikom da je pitanje neriješenih ratnih zločina težak teret za proces pomirenja u Crnoj Gori i suočavanje sa prošlošću na bazi utvrdjenih istina i činjenica kao i za cjelokupnu vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Alen Bajrović govorio je da je predugo čekanje na pravdu nastavak traume za porodice stradalih u ratnim zločinima kao i da protok vremena otežava istrage ratnih zločina i može dovesti do nekažnjivosti izvršilaca”, navodi se u saopštenju BS.

VDT Milorad Marković upoznao je, kako se navodi, sagovornike da je Vrhovno državno tužilaštvo iniciralo kod Ministarstva pravde hitne izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), koje bi omogućile da se pred domaćim sudovima koriste dokazi izvedeni pred Međunarodnim krivičnim sudom i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom i zatražilo da te izmjene uđu u proceduru tokom martovskog zasijedanja Skupštine Crne Gore.

“Marković je sagovornike upoznao i sa činjenicom da je Vrhovno državno tužilaštvo formiralo Radnu grupu za izradu Strategije za istraživanje ratnih zločina za naredni trogodišnji period te da je svjestan protoka vremena, što je potkrijepio činjenicom da se sjutra obilježava 31 godina od zločina u Štrpcima, ali i da će Državnom tužilaštvu jedan od prioriteta u radu biti upravo predmeti ratnih zločina”, kaže se u saopštenju.

Kako navode, zajednički je zaključak sastanka da Crna Gora, kao pravna država, ali i žrtve i porodice žrtava stradalih u ratnim zločinima zaslužuju da se osvijetle zločini i dogadjaji koji predatavljaju traumatične tačke iz zajedničke prošlosti svih u Crnoj Gori.

Izvor: RTCG

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.