Iskaz Enisa Bakovića pred tužiocem: Veljović me nije pitao ništa

Foto: Dan

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saslušan je kao svjedok u istrazi protiv kriminalne grupe koju je, prema tvrdnjama SDT-a, formirao Nikšićanin Aleksandar Mrkić, a čiji pripadnik je postao i bivši direktor policije i savjetnik predsjednika države Veselin Veljović. Baković se pred tužiocem nije izjašnjavao o poslu vezanom za krijumčarenje cigareta koji je bio aktuelan od 2018. godine do danas, jer je saopštio da u tom pravcu nema nikakvih saznanja, već se njegovo svjedočenje uglavnom odnosilo na događaje vezane za osumnjičenog Muja Nikočevića, predmet pokušaja ubistva Nikočevića i oduzimanje njegovog skupocjenog automobila, ali i o njihovom susretu u Upravi policije tim povodom.

U svjedočkom iskazu koji je dao pred Specijalnim državnim tužilaštvom 2.10. 2023. godine, Baković je u bitnom naveo da je u odnosu na pokušaj ubistva Muja Nikočevića proteklo malo više vremena pa se možda neće sjetiti detalja. Zna da je u to vrijeme bio pomoćnik direktora Uprave policije za poslove kriminalistike i da je to period od januara 2017. do marta 2021. godine.

Baković se sjeća da se u januaru 2020. godine u Podgorici desio pokušaj ubistva Muja Nikočevića, kada je prvi put i čuo za to lice i bio je obaviješten da se radi o bezbjednosno interesantnom licu koje je blisko kriminalnoj organizaciji “škaljari”. Sjeća se da su njegove kolege iz Centra bezbjednosti Podgorica odradile uviđaj, te da su bili uključeni i službenici Opšteg kriminaliteta koji je u nadležnosti Uprave policije.

Kako je ispričao u tužilaštvu, nakon nekih mjesec ili dva od ovog događaja Nikočević je tražio prijem kod njega. Primio ga je zajedno sa kolegom Aleksandrom Boškovićem i još jednim ili dvojicom inspektora, čijih se imena nije mogao sjetiti, a Nikočević se interesovao dokle se došlo sa istragom.

– Isticao je da mu je život ugrožen. Isto je i ranije rekao kolegama iz CB Podgorica, kao i da ništa ne krije i da je spreman da sarađuje u bilo kom smislu – kazao je Baković.

Tvrdi da ga Veljović nije pitao ništa

Baković tvrdi da Veselinu Veljoviću nije saopštio da će biti izvršen pretres kod Nikočevića, jer on s tim nije bio ni upoznat već je to radio Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa CB Podgorica. Saopštio je sektor kojim je on rukovodio niti prema jednom licu koje je spomenuto nije preduzimao bilo kakve službene radnje osim mjera tajnog nadzora nad dijelom lica koje su spomenuta, a njihovih tačnih imena se nije mogao sjetiti.

Baković tvrdi da Veljovića u konkretnom predmetu ni o čemu nije informisao, jer nije ni bio u posjedu transkripata razgovora budući da je predmet sprovodio drugi sektor u okviru Uprave policije, i da ga Veljović nije ni pitao ništa u vezi sa ovim predmetom. Takođe, kazao je i da ne zna kad je vraćeno vozilo Nikočeviću.

Dalje je naveo da je nekoliko mjeseci od ovog događaja od strane načelnika Opšteg kriminaliteta obaviješten da je Muju Nikočeviću radi provjere regularnosti oduzeto specijalno vozilo, budući da se radi o čovjeku koji je meta napada, i u tom pravcu je pojasnio da su samo oduzeli blindu, što mu je u tom trenutku bilo “malo suludo”, a oduzimanje vozila izvršile su kolege sa terena iz CB Podgorica.

Preko Opšteg kriminaliteta i Odjeljenja za međunarodnu operativnu saradnju, upućen je upit Interpolu u cilju provjere regularnosti. Nakon što je preko Interpola stigao odgovor da je vozilo regularno, Baković je, kako tvrdi, obaviješten i dao je nalog da se to dostavi na dalje postupanje CB Podgorica, o čemu je, kako se izjasnio, vjerovatno obavijestio i direktora policije, s obzirom da je vozilo oduzeto od bezbjednosno interesantnog lica, “jer bi se ovaj događaj mogao provući i kroz medije”.

“BAKOVIĆ JE TUŽIOCU KAZAO DA SE SJEĆA DA SE U JANUARU 2020. GODINE U PODGORICI DESIO POKUŠAJ UBISTVA MUJA NIKOČEVIĆA, KADA JE PRVI PUT I ČUO ZA TO LICE, I BIO JE OBAVIJEŠTEN DA SE RADI O BEZBJEDNOSNO INTERESANTNOM LICU KOJE JE BLISKO KRIMINALNOJ ORGANIZACIJI “ŠKALJARI”

Tužiocu je kazao da je moguće da je Nikočević tražio prijem kod njega i u vezi sa ovim događajem, ali ga zasigurno nije primio i da je jedini put kada je Nikočević bio kod njega u službenim prostorijama već prethodno opisao, kada je to i evidentirano na prijavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Baković tvrdi da ga bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović sigurno nije kontaktirao u vezi sa ovim događajem.

Pojasnio je da je u maju 2019.godine izvršena nova sistematizacija Uprave policije gdje je Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, kojim je rukovodio Zoran Lazović izdvojen iz Sektora kriminalističke policije i da je ovo lice bilo u istoj ravni kao i on i ostali pomoćnici u odnosu prema direktoru.Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala je morao sprovoditi primjenu mtn preko sektora kojim je on rukovodio budući da je u okviru njegovog sektora bilo odjeljenje za specijalne istražne metode, ali on u konkretnom nije bio upoznat sa svakim pojedinačnim slučajem sprovođenja mtn budući da to fizički ne bi mogao ispratiti.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.