Istraga o pranju novca u kampanji SNS-a pod oznakom „strogo povjerljivo“

Foto: Danas

Više javno tužilaštvo u Beogradu je na predmet u postupku koji se već pet godina vodi protiv Srpske napredne stranke, a zbog sumnje u pranje novca i nelegalno finansiranje izborne kampanje, stavila oznaku “strogo povjerljivo”.

Za isto se, po prijavi tadašnje Agencije za borbu protiv korupcije, sumnjiče i Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije, prenosi Nova .rs.

Nakon kontrole izvještaja o troškovima kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije podnijela je izvještaj Višem javnom tužilaštvu, zbog sumnji da su SNS, SPS i URS prali novac.

Te partije se sumnjiče da su svoje kampanje finansirale nelegalno, odnosno da su lažnim donatorima, među kojima su bili i korisnici socijalne pomoći, prikrili prave finansijere.

Godinama je taj slučaj, kako u govorili, bio u “fazi provere” i u predistražnom postupku, a godinama se Tužilaštvo pred javnošću “vadilo” i na MUP, navodeći da ne odgovara na njihove urgencije i zahtjeve da prikupi dodatne dokaze.

“Nova” je prije nekoliko dana zatražila od Višeg javnog tužilaštva da odgovori na pitanja šta je urađeno u ovom slučaju, u kojoj je fazi postupak i koliko je urgencija u ovom slučaju upućeno MUP-u, ali su dobili neočekivani odgovor.

“U pitanju je predmet koji nosi oznaku ‘strogo povjerljivo’ i za sada ne može ništa da se iznosi u javnost”, rečeno je u Tužilaštvu.

Rodoljub Šabić, bivši povjerenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kaže za “Novu” da se onaj ko je donosio procjenu o proglašavanju informacija o postupku u tom slučaju tajnim grubo se ogriješio o zakon.

“Da bi neka informacija bila klasifikovana kao strogo povjerljiva, to znači da bi njeno odavanje dovelo do štete po interese Republike Srbije. I to ne bilo kakve štete, nego teške štete. Meni se čini da u konkretnom slučaju jednostavno nije moguće ni pretpostaviti, a kamoli prepoznati razlog da može doći do teške štete po interese Srbije odavanjem informacije šta je tužilaštvo uradilo u ovom slučaju starom više godina”, navodi Šabić.

On kaže da je ovo samo još jedna potvrda hronične netransparentnosti tužilaštva, na koju je svojevremeno kao povjerenik više puta ukazivao.

“Bila je povjerljiva čak i profesionalna biografija tiužioca koji je postupao, odnosno nije postupao u slučaju Savamale, pa u slučaju Siniše Malog, pa ako se ne varam i famozne tetke iz Kanade… Nikakva šteta po interese Srbije ne može nastupiti ako javnost sazna šta je preduzeto po prijavi koju je podnio jedan državni organ prije pet godina. Potpuno je jaso da nikakva šteta ne može nastupiti, osim što možemo saznati da tužilaštvo nije radilo svoj posao”, ističe Šabić.

Kako je ranije objavio BIRN, u izvještaju koji je Agencija proslijedila Tužilaštvu navedeno je da je određeni broj lica koji su SNS-u, SPS-u i URS-u uplaćivali donacije za kampanju istovremeno bio i korisnik socijalne pomoći. U tom piše se navodi da je Uprava za sprječavanje pranja novca utvrdila da je 135 osoba u kratkom vremenskom roku položilo iznose od 40.000 dinara na lične račune, da bi ubrzo taj novac prebacili kao donaciju SNS.

Prema podacima Uprave, riječ je o ukupno 5,4 miliona dinara koji su donirani najvećoj vladajućoj stranci, bez objašnjenja o porijeklu novca.

U izvještaju su takođe istaknuta dva sumnjiva bankarska transfera drugim strankama – jedan u vrijednosti od 650.000 dinara SPS-u i drugi vrijedan 80.000 dinara URS-u.

Zbog svega toga, Agencija u izvještaju prosleđenom Tužilaštvu ocijenila da “sve navedene činjenice i nelogičnosti u prikupljanju sredstava za finansiranje SNS, SPS i URS ukazuju na to da je jedno ili više lica dalo sredstva fizičkim licima koja se pojavljuju u izvještaju kao donatori”, odnosno da “ukazuju na postojanje sumnje da je izvršeno krivično djelo pranje novca”.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me