Iz FZO otklonili neodoumice oko prava na liječenje neplodnosti

Pravo na liječenje neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje imaju bračni, odnosno vanbračni supružnici, kao i žena koja ne živi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, pojašnjeno je danas iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Na ovo pitanje je, prema riječima Olgice Lakić, samostalne savjetnice za odnose sa javnošću u Fondu, odgovoreno zbog čestih nedoumica u praksi i pitanja osiguranika o broju pokušaja MPO, na koji imaju pravo kaže da je riječ o pojašnjenju koje je vezano za tumačenje važećeg Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i njegove primjene u dijelu koji se odnosi na pravo na MPO ( medicinski potpomognutu oplodnju.

“Bračni ili vanbračni supružnici, kao i žena koja ne živi u bračnoj odnosno vanbračnoj zajednici, za prvo dijete imaju pravo na ukupno četiri pokušaja na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do napunjene 45 godine života žene, odnosno četiri postupka transfera embriona do navršene 50 godine života. Bračni ili vanbračni supružnici, koji imaju jedno dijete (dobijeno bilo prirodnim putem ili postupkom MPO ) imaju pravo na još tri pokušaja za drugo dijete i tri postupka transfera embriona nakon odmrzavanja, do napunjene 45 godine života žene”, navodi se u saopštenju.

U nastavku ističu da bračni ili vanbračni supružnici, koji imaju dvoje djece (dobijenih bilo prirodnim putem ili postupkom MPO), imaju pravo na još dva pokušaja za treće dijete, i dva postupka transfera embriona nakon odmrzavanja, do napunjene 45 godine života žene.

“Kada bračni ili vanbračni supružnici, kao i žena koja ne živi u bračnoj odnosno vanbračnoj zajednici, ne dobije dijete nakon četiri pokušaja na MPO o trošku Fonda, kod homologne trudnoće, imaju pravo na po dva postupka zamrzavanja kvalitetnih embriona na period od po godinu dana i dva postupka transfera embriona nakon odmrzavanja kod heterologne vantjelesne oplodnje za ženu bez djece do 50 godina, a za parove bez djece koji nisu uspjeli dobiti dijete kroz homolognu trudnoću, do 45 godine života”, dodaje se u odgovoru.

U zaključku ističu da je važno istaći i da se broj pokušaja ne može prenositi u narednoj fazi (npr. ako neko dobije prvo dijete nakon 2 pokušaja, za drugo dijete nema pravo na 5 pokušaja, nego isključivo na 3, koliko je predviđeno za bračne ili vanbračne supružnike koji imaju jedno dijete).

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.