Izrael upozorio Palestince da se za 24 sata evakuišu na jug Gaze

Foto: Envatoelements

Izraelska vojska (IDF) obavijestila je Ujedinjene nacije da bi cjelokupno palestinsko stanovništvo sjevera Gaze – oko 1,1 milion ljudi – trebalo da se preseli u južni dio te oblasti u roku od 24 sata, saopštio je portparol UN.

Upozorenje IDF-a odnosi se i na osoblje Ujedinjenih nacija i one koji su smješteni u objektima UN na sjeveru Gaze, prenosi „Tajms of Izrael“.

„Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takva akcija sprovede bez razornih humanitarnih posljedica. UN snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, povuče kako bi se izbjeglo ono što bi moglo od tragedije da preraste u katastrofalnu situaciju“, navodi portparol UN.

On je dodao da su upozorenje timovima UN na terenu dostavili njihovi oficiri za vezu u IDF-u.

Izrael je već isključio dotok vode, struje i gasa u Pojas Gaze, a novo upozorenje IDF-a mogla bi da ukaže na to da je izraelska vojska spremna za kopnenu invaziju, navodi Tajms of Izrael.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je UN zbog njihove reakcije na upozorenje izraelske vojske.

„Odgovor UN na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramota. UN su dugi niz godina zatvarale oči pred naoružavanjem Hamasa i njegovom upotrebom civilnog stanovništva i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze za ubistva i skladištenje njegovog oružja“, rekao je Erdan.

Dodao je da bi bilo bolje da se UN usredsrede na vraćanje zarobljenika, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku pravu Izraela da se brani.

Izvor:Times of Israel/RTS/RTCG

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.