Izraelska vojska naredila svim Palestincima da napuste Gazu

Freepik

Izraelska vojska je u srijedu ujutru izbacila letke pozivajući sve u gradu Gaza da se “evakuišu” i krenu južno prema skloništima u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi.

Letak sadrži uputstva o sigurnim rutama za evakuaciju grada Gaze, preko ceste Salah a-Din ili obalske ceste.

“Grad Gaza će biti opasna borbena zona”, upozoravaju leci.

Izraelska vojska je posljednjih dana izdala upozorenja o evakuaciji za nekoliko područja u gradu Gazi dok trupe sprovode operacije u zapadnom i južnom susjedstvu, kao i u istočnom susjedstvu Shejaiya. Najnovije upozorenje pokriva cijeli Gaza City.

Oko 200.000 Palestinaca ostalo je u sjevernom pojasu Gaze, prema nedavnim procjenama izraelske vojske.

Međutim, aktivisti dovode u pitanje korišćenje riječi “evakuacija” jer je Izrael prisilio Palestince na bijeg više puta od početka rata. U oktobru Izraelske snage su opet napadale takozvane “sigurne zone” u koje su Palestinci zamoljeni da se presele.

Mustafa Barghouti, palestinski političar i bivši predsjednički kandidat, naredbu je opisao kao namjeru izraelske vojske da etnički očisti Gazu.

“Izraelska vojska je prije nekoliko minuta objavila svoju namjeru da etnički očisti cjelokupno stanovništvo grada Gaze pokušavajući da prisili stotine hiljada Palestinaca da se isele iz svog grada i svojih domova. Netanjahuova fašistička vlada nikada nije odstupila od svog izvornog cilja etničkog čišćenja cjelokupnog stanovništva Pojasa Gaze”, napisao je Barghouti.

Izvor: Klix.ba

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.