Je li zdravo i bezbjedno jesti proklijali krompir ?

Ilustracija

Proklijali krompir ima zelene tačkice iz kojih rastu „pipci“ ili klice. Nastanak klica na krompiru je normalan fiziološki proces koji može da dovede do propadanja ovog povrća.

Krompir se suši, dehidrira, postaje mekan i više nije za upotrebu. Ovo su posljedice nepravilnog čuvanja ovog povrća. Ako krompir čuvate u plastičnoj kesi na sobnoj temperaturi, on može da traje do tri nedelje.

Kada krompir počne da klija, njegovi „pipci“imaju visoku koncentraciju jedinjenja zvanih glikoalkaloidi koja mogu izazvati oštar, neprijatan, gorak ukus. U proklijalom krompiru nalazi se i jedinjenje solanin, koje se prirodno nalazi u patlidžanu, paradajzu i paprici. Ako mu je koncentracija visoka, može da bude štetan.

Simptomi trovanja solaninom (specifična vrsta prirodnog toksina koji se nalazi u pokvarenom krompiru) izaziva groznicu, glavobolju i bolove u stomaku.

Ako krompir ima nekoliko malih klica, one se mogu očistiti dok se krompir ljušti.

Krompir sa tamnim mrljama i zelenom korom

Često kada ljuštimo krompir vidimo crne tačke i na nekim mjestima zeleni krompir. Crne tačkice su posljedica udara pri transportu.

Krompir koji je bio izložen svjetlosti će početi da proizvodi hlorofil (što rezultira zelenom bojom) kao i solanin. Ako je zelena nijansa svijetla i prožima veći dio krompira, ne treba ga koristiti.

Krompir je najbolje čuvati u frižideru

Najbolji način da sprečite da krompir proklija je da ga pravilno skladištite. Krompir treba čuvati na sobnoj temperaturi na suvom, tamnom mjestu – u papirnoj vrećici koja propušta vazduh. 

Preporuka je da se krompir ne treba čuvati sa avokadom, paradajzom, crnim lukom ili jabukama.

„Stručnjaci su ranije savjetovali da se krompir ne čuva u frižideru i da ga ne treba hladiti, jer niske temperature povećavaju koncentraciju šećera koji proizvode akrilamid, koji je kancerogen. Nova istraživanja savjetuju da se krompir čuva u frižideru“, istakao je nutricionista Rahaf Al Boči, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku SAD.

Izvor: RTS

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.