Jesu li cigarete spaljene ili su završile na crnom tržištu?

foto: RTCG

Cigarete slične onima koje je država zaplijenila u Luci Bar u septembru pretprošle godine pojavile su se ovih dana na crnom tršištu u Pljevljima, potvrđeno je Portalu RTCG. U pitanju su cigarete marke „lemer“, koje su u oktobru prošle godine bile u ilegalnoj prodaji u Nikšiću.

Prema saznajima tog portala, cigarete „lemer“ se lako mogu naći i u Pljevljima. U Podgorici je ovih dana moguće kod ilegalnih prodavaca kupiti i cigarete „Dolce“, takođe oduzimane u Luci Bar.

Uprkos pitanjima Portala RTCG, policijski i inspekcijski organi još ne odgovaraju jesu li uspjeli da rasvijetle otkud dolaze te cigarete i šta se preduzima da se stane na kraj ilegalnoj prodaji.

Da li su to baš cigarete oduzete u Baru a u međuvremenu dospjele na crno tržište, ili se radi o duvanu koji na drugi način dolazi do ilegalnih prodavaca, još nije sasvim poznato.

Cigarete marke „lemer“ i „dolce“ u Bar su navodno poslale firme sa Bliskog istoka. U jednom slučaju, carina je zaplijenila takve cigarete 7. septembra 2022. godine, a tadašnji premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović prisustvovao je otvaranju kontejnera u kome su se nalazile u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Portal RTCG utvrdio je tada da su u Baru zaplijenjene cigarete marke „Super Grand Nano silve“, „Lamer“, te „Dolce“. Ni na jednoj kutiji nema nikakvih oznaka, sem na kutiji cigareta „Dolce“ gdje se kao proizvođač navodi kompanija N.E.T. Co.United S.A.

Može se vidjeti da je u pitanju kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, koja je ranije u nekim registrima upisala brend „Dolce“ kao svoje vlasništvo.

Tadašnji direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević naveo je da se stiču uslovi da se cigarete unište, ali je on i sam kasnije uhapšen pod optužbom za šverc cigareta. Proveo je neko vrijeme u zatvoru ali još nije podignuta optužnica protiv njega.

EU i SAD već decenijama upozoravaju na šverc cigareta u Crnoj Gori, a u posljednje vrijeme pojačan je nadzor u Luci Bar.

I nakon mjesec dana od kada su službenici Uprave prihoda i carina (UPC) zaplijenili u Slobodnoj zoni Luke Bar 1.188 paketa cigareta, čija je vrijednost preko 1,6 miliona eura, još se ne zna ko su organizatori i ko je sve bio umiješan u ovaj kriminalni poduhvat.

Državni organi nijesu se u međuvremenu više oglašavali povodom ovog slučaja.

Sve cigarete zaplijenjene u Baru prije mjesec dana bile su bez akciznih markica.

Cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata. U kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta FM, „Stela Defina“ i „Stela Akva“.

Izvor: RTCG

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.