Kako kafa prije doručka utiče na hormone?

Ilustracija

Ispijanje kafe na prazan želudac može da ima neželjene efekte na vaše zdravlje, smatra Olivia Hedland, funkcionalna nutricionistička terapeutkinja.

Ona je za Metro rekla da kofein može da prouzrokuje probleme sa crijevima, ali i sa hormonima.

Prema njenim riječima kafa je kisjela, što, ako se pije na prazan želudac, može da dovede do toga da vaše tijelo pređe u stanje visokog stresa.

Prije prve kafe ona predlaže da pojedete jaja, sirove mlječne proizvode, bobičasto voće ili neko dinstano voće uključujući jabuke, kruške ili bobičasto voće. Sve ovo može da smanji efekte na vaš stomak.

„Ako prvo popijete kafu na prazan želudac, trebalo bi da razmislite šta to radi vašem zdravlju, prije svega hormonima. Kafa ne samo da je kisjela, pa je ujutru teška za želudac, već doslovno dovodi do toga da naša tijela uđu u reakciju na stres, da izbace kortizol i dovedu nas u neku vrstu stanja borbe ili bijega“, objasnila je ona.

To je ono što prouzrokuje nervozu nakon kafe. Iznenađujuće, rekla je, da postoji i veza sa aknama, naročito ako imate hormonsku neravnotežu ili probleme sa crijevima.

„Znala sam da popijem više šoljica kafe na prazan želudac, i osjećala sam se kao da sam na vrhu svijeta, a onda sam primijetila da su mi se pojavile hormonske akne i nije mi bilo jasno zbog čega se to dešava”, rekla je Hedland.

Ono što je shvatila bilo je da je razlog tome ulazak tijela u stres, prenosi Večernji.hr.

„Pojedite nešto prije kafe, neka vam to bude cilj. Primijetićete veliku razliku“, dodala je ona.

guest
Nije obavezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me