Ko je dobio 3.700 eura za “Podgoričku čitaonicu” 20-ak dana pred lokalne izbore?

Detalj iz “Podgoričke čitaonice” / Adnan Čirgić

Javna ustanova – Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” otvorila je 19. oktobra ove godine takozvanu “Podgoričku knjižaru” (čitaonicu) u Ulici slobode u Glavnom gradu.

Javnost je tada obaviještena da je čitaonica otvorena kao dio programa osmog “Internacionalnog sajma knjiga”, koji je počeo dan ranije u Bemax areni.

“Ovim oživljavamo i uspomenu na nekadašnju knjižaru Kultura”, poručila je na otvaranju čitaonice Sanja Vojinović u ime Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.

Cilj postojanja te knjižare, kako je ranije najavljeno, je “širenje kulturnog i umjetničkog svijeta i ponude Podgorice”.

Ono što, međutim, nije predočeno javnosti, do danas, je ko je po tom osnovu dobio novac iz budžeta Narodne biblioteke.

Portal PRESS imao je uvid u analitičku karticu te javne ustanove koja pokazuje da je Institutu za crnogorski jezik 31. oktobra ove godine, dvadesetak dana pred lokalne izbore u Glavnom gradu, uplaćeno 3.727 eura.

Analitička kartica

Institut za crnogorski jezik i književnost kao javna naučnoistraživačka institucija osnovan je radi izučavanja i afirmacije crnogorskoga jezika i književnosti.

“Osnovala ga je Vlada Crne Gore, na śednici od 29. jula 2010. godine… Institut je prestao da postoji 4 godine kasnije kad ga je Vlada transformisala u naučnoistraživačku i visokoobrazovnu ustanovu – Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa śedištem na Cetinju”, piše na zvaničnom sajtu fakulteta, čiji dekan je Adnan Čirgić.

Sajt Fakulteta za crnogorski jezik i književnost

Na Cetinju je u decembru 2003. godine osnovana i nevladina organizacija “Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje – Vojislav P. Nikčević”, za koju je kao ovlašćeno lice upisan Žarko Đurović.

Nema podataka o bilo kakvim novijim aktivnostima te NVO.

Postavlja se pitanje ko je i za koje konkretno aktivnosti dobio pomenuti novac iz budžeta javne ustanove.

Redakcija portala PRESS

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me