Kolumbija: Kreće ekspedicija za istraživanje olupine španske galije sa blagom vrijednim 20 milijardi eura

Foto: RTS

Španska galija „San Hoze“ koja je potonula u Karibima 1708. godine mogla bi da u sebi čuva tovar zlata, srebra i smaragda vrijedan 20 milijardi dolara.

Kolumbijske vlasti saopštile su da pokreću ekspediciju da istraže olupinu galije „San Hoze“, koja se takođe naziva „svetim gralom olupina“.

Istorijski spisi navode da je brod nosio blago prikupljeno u nekoliko španskih južnoameričkih kolonija, uključujući 100 čeličnih kovčega punih smaragda i miliona zlatnih i srebrnih novčića.

Porinut 1698. godine, brod je potonuo u bici kod ostrva Baru južno od Kartahene dok je plovio od Novog sveta do Španije noseći kralju Filipu Petom blago u kraljevskim kovčezima.

„San Hoze“ i njena pratnja naišli su na britansku flotu blizu Barua, a tokom bitke je došlo do detonacije brodskog skladišta baruta, a u eksploziji je poginulo više od 500 članova posade i galija je potpuno uništena.

Prethodna ekspedicija okeanografske institucije „Vuds Hol“ locirala je olupinu 2015. godine, ali do sada nije preduzet pokušaj da se blago izvuče.

Kolumbija je rekla da će investirati oko 4,5 miliona dolara u istraživačku ekspediciju, a vlasti čuvaju tačnu lokaciju kako bi odvratila lovce na blago.

Izvor: RTS

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.