Koprivica: Ako se želi odlučna borba protiv kriminala i korupcije, neophodna su konkretna djela

Koprivica

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica pozvao je ministra pravde Marka Kovača i premijera Dritana Abazovića, da ubrzaju usvajanje podzakonskog akta kojim će se sprovesti u djelo zakonsko povećanje specijalnog dodatka na zarade, za zaposlene koji se u pravosuđu bave borbom protiv korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

“Podsjećanja radi, u ime kluba poslanika Demokrata podnijet je amandman na predlog zakona o zaradama u javnom sektoru, isti je usvojen postavši dio važećeg zakona, a odnosi se na podizanje zakonskog maksimuma specijalnog dodatka sa 45 % na 60 % osnovne zarade, za zaposlene koji se bave predmetima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina. Po zakonu je neophodno da ministarstvo predloži, a Vlada usvoji podzakonski propis po kojem će se bliže urediti način ostvarivanja ovog prava. Međutim, iako je zakon donijet 17. avgusta i istog datuma donijet ukaz o njegovom proglašenju, a stupio osam dana nakon objavljivanja, još uvijek nije ni predložen, a kamoli usvojen ovaj propis Vlade kojim bi se zakonsko povećanje pretočilo u stvarnost.

Za ovoliko kašnjenje nema opravdanja, a posebno imajući u vidu složenost ovih poslova i značaj borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te se može označiti kao neodgovoran i nemaran odnos prema pravosuđu.

Svjedoci smo brojnih opstrukcija nezavisnog SDT-a i nezavisnih sudija u prethodnom periodu, od prijetnji čelnika DPS-a pa do skandaloznog puštanja iz pritvora Vesne Medenice i sličnih stvari, što samo pojačava dužnost neutralne podrške radu pravosudnih organa.

Ako se želi podržati neselektivna i odlučna borba protiv korupcije i kriminala, nijesu dovoljne riječi, već su neophodna konkretna djela. Shodno tome, apelujemo da se što hitnije usvoji ovaj propis, te na taj način ispoštuje zakonska norma i stvori dodatna materijalno-finansijska pretpostavka za efikasan rad pravosuđa”, poručio je Koprivica.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.