Kremlj: Imamo „hitnu listu“ zaplijene strane imovine ukoliko Zapad konfiskuje rusku

Foto: Depostiphotos/matwey

Rusija je zvanično saopštila da ima tzv. „hitnu listu“ potencijalnih meta koje treba zaplijeniti ukoliko se Zapad konfiskuje njenu imovinu da bi pomogao Ukrajini.

Kremlj je početkom jaunara ove godine saopštio da ima spisak strane imovine koju bi zaplijenio odmah kao odmazdu zbog sličnih poteza Zapada u vezi sa zamrznutim sredstvima Rusije, piše businessinsider.com.

„Pa, naravno, unaprijed smo analizirali potencijalni odgovor. I mi ćemo preduzeti mjere kako bi to najbolje služilo našim interesima“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi TASS, državna novinska agencija.

Peskov je odbio da komentariše koja se imovina nalazi na listi za „kontanapad“ Kremlja, ali je dodao da Moskva priprema povratnu akciju ako dođe do, kako kaže, kršenja međunarodnog prava i zakonodavstva, navodi TASS.

Zapad je zamrznuo 300 milijardi dolara sredstava ruske centralne banke nakon rata u Ukrajini. Lideri G7 još nisu našli način kako da iskoriste zaplijenjenu rusku imovinu i da li uopšte imaju pravo na to.

Bilo je zabrinutosti oko zakonitosti zaplijene zamrznute ruske imovine jer bi time bio potkopan međunarodni finansijski sistem i narušeno poverenje u američki dolar i euro kao rezervne valute.

Kremlj je ideju zaplijene ruske imovine nazvao „potpunom krađom“ i najavio hitnu povratnu akciju ako Zapad krene sa sprovođenjem najavljenog plana.

Na udaru bi se mogla naći i Crna Gora koja je prije nešto više od godinu i po uvela sankcije Rusiji, ali i zamrznula imovinu za više desetina ruskih državljana. To je učinjeno bez odluke suda, te su zbog toga pred Ustavnim sudom dvije incijative o kojima se još nije raspravljalo.

Izvor: businessinsider.com/Adria

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.