Lazović najugroženiji “stanovnik“ Istražnog zatvora: U ćeliji sa Vukotićem, hranu dobija spolja

Petar Lazović trenutno je najugroženiji “stanovnik” Istražnog zatvora u Spužu, zbog čega su službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija na oprezu, a hrana koju jede donosi se van zatvora.

Sagovornik Vijesti iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nezvanično je objasnio da to zahtijeva pojačane mjere nadzora i kontrole svih njegovih aktivnosti – poput svakodnevnih izlazaka u krug za šetnju, sprovođenja do zgrade Specijalnog državnog tužilaštva, ali i kontrole hrane koju jede.

Navodno, zbog bojazni da bi neko od pritvorenika mogao da otruje Lazovića, porodica tog pritvorenika svakodnevno mu donosi hranu.

Istovremeno, službenici obezbjeđenja Istražnog zatvora preduzimaju sve mjere da uhapšeni službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost ne dođe u kontakt sa pripadnicima dva kotorska klana – kavačkim i škaljarskim.

Iz UIKS-a nisu željeli da potvrde ta saznanja Vijesti, ali ih nisu ni demantovali.

Prema istim informacijama, Lazović je smješten u ćeliji površine osam kvadrata, koju dijeli sa uhapšenim nekadašnjim predsjednikom Odbora direktora kompanije “13. jul Plantaže” Veselinom Vukotićem.

”Ta ćelija okrečena je dan prije nego su se njih dvojica smjestili unutra, na metalnom krevetu na sprat”, objasnio je isti sagovornik.

Drugi izvori Vijesti iz Istražnog zatvora tvrde da je Lazović iz karantina naručio renoviranje i opremanje sobe tehničkim uređajima, ali iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a demantovali su te navode.

Oni su objasnili da je Lazović u takozvanom karantinu proveo sedam dana, nakon čega je smješten u Istražni zatvor:

”Na taj način se po pravilu postupa sa svim novoprimljenim licima koja se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija smještaju zbog izvršenja mjere pritvora”.

Bez privilegija

”Nadalje, opremanje svake prostorije tehničkim uređajima u kojoj se smještaju pritvorena lica ili se imaju smjestiti ista, te uređenje sobe u slučaju smještaja pritvorenika P.L. urađeno je u standardnom postupku, i isti nije u privilegovanom položaju u odnosu na druga pritvorena lica. Nisu tačni navodi da je soba za potrebe ovog pritvorenog lica renovirana, jer isti ima uslove za smještaj kao i sva druga pritvorena lica”, odgovorili su iz UIKS-a.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Dan kasnije, na graničnom prelazu Božaj, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lisice na ruke stavili su i Mojkovčaninu Radovanu Pantoviću.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić uhapšenog tajnog agenta sumnjiči da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član organizovane kriminalne grupe “Kavači” učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne vođi tog klana Radoju Zviceru.

Zbog sumnje da je dio te krimi-ekipe, SDT je izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji je u bjekstvu.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović pratili članove škaljarskog kriminalnog klana koje je Zvicer stavio na listu za odstrel.

Navodno, oni su potencijalne žrtve nadzirali po Zvicerovom nalogu.

Lazovića, Pantovića, Milovića, Zvicera, Radoja Živkovića zvanog Žuti (36), Nikolu Spasojevića (43), Milana Vujotića (40) i Duška Roganovića (36) SDT sumnjiči da su članovi kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer – jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

”I u cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije – da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje je organizator odredi da se liše života i da o tome obavještavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije”, piše u spisima tužilaštva.

Lazović je na saslušanju u SDT-u negirao optužbe, a njegova advokatica reagovala je ranije na navode koje su Vijesti prenijele iz tužilačkih spisa, tvrdeći da je netačno da je on pratio pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije.

Šeta li koliko i ostali?

Petar Lazović nije privilegovan kada su u pitanju šetnje, tvrde iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Vijesti su UIKS pitale da li su tačni navodi pritvorenih lica da je Lazoviću omogućeno da šeta sat duže nego što je to predviđeno pavilnikom i da zbog njega pojedini pritvorenici ne stignu na red za šetnju.

”Kada je u pitanju boravak i aktivnosti ovog pritvorenika na otvorenom prostoru, ističemo da ni u ovom, kao ni u jednom drugom slučaju, nema privilegovanih, te stoga, nisu tačni navodi da se drugim pritvorenicima ne poštuju njihova prava”, piše u odgovorima.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.