LUPA: Tužilaštvu podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrijebljen avion Vlade CG

Let aviona Vlade Crne Gore od Bergama do Podgorice

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA proslijedila je danas Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela, koja se može smatrati krivičnom prijavom.

U prijavi je evidentirano da je – avion Learjet 45 Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE, sletio 30. decembra oko 22:14 časova na pistu u Golubovcima nakon sat i 14 minuta leta od aerodroma u italijanskom Bergamu do Podgorice.

“Uoči tog leta javnost nije obaviještena da crnogorski državnici imaju bilo kakve diplomatske obaveze u Italiji, zbog kojih moraju da koriste vladin avion. LUPA je potom utvrdila ko je i na koji način koristio vladin avion do Italije.

Uvidom u registar letova može se zaključiti da je avion Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE, u 9:58 ujutru 30. decembra 2022. godine poletio iz Podgorice ka Istanbulu. U tom avionu se nalazio predsjednik države Milo Đukanović i njegova pratnja.

Nije, međutim, poznato kad je tačno sletio u glavni grad Turske, ali oko 1:14 časova radar je uočio crnogorski avion blizu Istanbula. Crnogorska delegacija, predvođena predsjednikom Đukanovićem u Turskoj se zadržala 30. decembra do 7:58 časova kada je avion Vlade Crne Gore poletio sa aerodroma i umjesto ka Podgorici, uputio se ka sjeveru Italije.

Evidentirano je potom da je avio u 8:26 časova sletio na areodrom u Bergamu, te da se nakon nekih 30-ak minuta uputio ka glavnom gradu Crne Gore”, navodi se u saopštenju Mreže LUPA.

Dodali su da su kontaktirali Generalni sekretarijat Vlade, kako bi provjerili u koje svrhe je i ko koristio avion.

“Nalog za let bio je baš tom rutom. Da li se Đukanović vratio iz Bergama, zaista ne znam. Važno je da je avion putovao rutom koja je upisana u nalogu i to je zvanično bio zahtjev kabineta predsjednika Crne Gore”, rekao je generalni sekretar Vlade Boris Marić.

Na pitanje zašto je avion letio od Istanbula do Bergama, koji se nalazi nedaleko od granice sa Švajcarskom, umjesto direktno iz Istanbula ka Podgorici i zašto je let trajao najmanje dva sata duže, Marić je istakao: “Obrazloženje je bilo da predsjednik ima diplomatski susret, ali svakako detalje možemo da provjerimo nakon praznika”.

“Postavlja se pitanje kakav je to tajni diplomatski susret u večernjim časovima?

Nezvanične informacije, koje za sada nismo u mogućnosti da potvrdimo, govore da se predsjednik države Milo Đukanović 30. decembra 2022. godine nije vratio u Podgoricu vladinim avionom, već da se sa putničkim motornim vozilom sa aerodroma u Bergamu uputio privatno u pravcu Švajcarske, gdje je proveo novogodišnje praznike.

Navodno, Đukanović je prethodne dane boravio u švajcarskom gradu St. Moritz, u hotelu ‘Badrutt’s Palace”, navodi se u saopštenju.

Zbog gore navedenog Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA izražava ozbiljne sumnje da je predsjednik države zloupotrijebio avion Vlade Crne Gore u privatne svrhe, letom iz Istanbula do aerodroma u Bergamu.

“Na internetu se može pronaći podatak da se cijena iznajmljivanja privatnih aviona Learjet 45 kreće oko 4.450 američkih dolara po satu leta.

Vladin avion Learjet 45 letio je oko dva sata duže zbog odlaska za Bergamo, s obzirom da se nije vratio direktno iz Istanbula u Podgoricu. Takođe, važna informacija je to što boravak u hotelu ‘Badrutt’s Palace’ košta više hiljada eura, zavisno od broja noćenja.

Iz tog razloga tužilaštvo bi trebalo da utvrdi sve činjenice vezane za gore navedeni događaj”, zaključuje se u saopštenju.

Podaci sa specijalizovanog sajta o letovima aviona Vlade Crne Gore
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.