Mandić uputio pisma zemljama Kvinte o važnim pomacima koje je 28. saziv Skupštine CG ostvario

Predsjednik skupštine Crne Gore Andrija Mandić obratio se javnosti, govoreći o pismu koje je uputio ambasadorima zemalja Kvinte. Njegovu izjavu objavljujemo integralno, bez redakcijskih intervencija.

„Poštovani građani Crne Gore,

Maločas sam uputio pisma ambasadorima zemalja Kvinte putem kojih sam ih obavijestio o izuzetno važnim pomacima koje je 28. saziv Skupštine Crne Gore na čijem sam čelu ostvario u rekordno kratkom roku. Sličnu poruku sam juče uputio i predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, kao i ambasadorki Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi.

Na ovaj način sam našim inostranim partnerima saopštio činjenicu da je Skupština Crne Gore tokom tri prethodna mjeseca uspješno okončala niz postupaka izbora i imenovanja visokih funkcionera u oblasti pravosuđa, čime se odlučno stalo na kraj višegodišnjem v.d. stanju na ovim ključnim pozicijama.

Istakao sam da smo nakon izbora sedmog sudije Ustavnog suda 22. novembra prethodne godine i izbora tri člana Sudskog savjeta nepunih mjesec dana nakon toga, Novu godinu započeli sa izborom Vrhovnog državnog tužioca, uz značajnu podršku 61 poslanika, odnosno više od 75% od upupnog broja poslanika našeg parlamenta, što čini svojevrstan rekord na koji sam posebno ponosan.

Ništa manje bitna nije ni činjenica da je 28. saziv Skupštine, prepoznajući važnost sprovođenja ključne reforme u oblasti izbornog zakonodavstva, na Sedmoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja donio odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Stavio sam snažan akcenat na činjenicu da će tekući saziv Skupštine biti izuzetno posvećen reformskim procesima i izgradnji sveopšteg društvenog mira koji će biti ključni podsticaj napretku naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji za šta se, prema nekim istraživanjima, zalaže preko 80% građana.

Nemam sumnje da su ključne odluke koje je u proteklom periodu donijela Skupština Crne Gore dale novi vjetar u leđa kada je u pitanju proces pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji i olakšale našim kolegama iz Vlade Crne Gore njihov dio posla.

U to smo imali priliku da se uvjerimo već juče kroz pozitivne poruke koje su poslate nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije. Moje mišljenje dijeli i Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, sa kojim sam upravo na ovu temu razgovarao par dana prije izbora sedmog sudije Ustavnog suda.

Tom prilikom sam iskazao uvjerenje da ćemo u vrlo kratkom roku napraviti veliki napredak u oblasti pravosuđa, što će nesumnjivo ubrzati naš put pridruživanja EU.

Dragi građani, kada sam izabran za predsjednika parlamenta dao sam riječ da se neću voditi praznim frazama, već radom i rezultatima. Tri mjeseca nakon tog momenta, Skupština Crne Gore već ima rezultate koje prepoznaje i cijeni kako domaća, tako i međunarodna zajednica.

Moja misija je, a vjerujem da govorim i za sve kolege iz parlamentarne većine, da Crnu Goru pomirimo i učinimo stabilnim društvom, u kojem će svi imati jednaka prava i šanse. To je jedini način da naša zemlja ostavi iza sebe pogrešne prakse koje su sve nas, uvaženi građani, koštale mnogo vremena.

Narednih dana ću podstaći skupštinske odbore da kontrolnu ulogu Parlamenta podignu na najveći mogući nivo i vjerujem da ćemo uskoro imati važna konsultativna i kontrolna saslušanja. Očekujem da možemo formirati i anketne odbore koji će se baviti onim temama za koje je zainteresovana  naša javnost, a da nadležni državni organi nisu do sada na pravi način odgovorili tim očekivanjima građana.

Otpočeli smo proces ozdravljenja i pomirenja, snažan zamah reformi pokrenuo je našu zemlju i ubijeđen sam da svi zajedno možemo sagraditi bolju budućnost za sve građane Crne Gore.

Hvala vam, svima vama neizmjerno na podršci i razumijevanju za ovo što radi Skupština Crne Gore.“

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.