Martinović: Podnijeću ostavku ako DPS dokaže da nisu podržali transfer Mitropoliji glasanjem za budžet u cjelini

Predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović kazao je da će podnijeti ostavku na to mjesto ukoliko kolege iz redova Demokratske partije socijalista ili “partijski profesor istorije” dokažu da nisu podržali amandmane koji su po predlaganju postali sastavni dio budžeta.

Martinović je dodao da za poslanika DPS-a Dragutina Papovića nije preporučljivo da govori o ičijem oslanjanju na karikaturalni autoritet.

“Karikatura znači preuveličavanje, a upravo je Papović taj koji je sklon da u preuveličanom doživljaju sopstvenog autoriteta umisli kako postoji nešto što bi mu dalo za pravo da procjenjuje ičiji istorijski značaj i ulogu, a kamoli jednog mitropolita crnogorsko-primorskog. Mitropolita Amfilohija teško je i pominjati u polemici sa nekim ko ničim ne pokazuje da je toga dostojan”, navodi se u reagovanju.

Naglašava da je Papović najmanje govorio o zakonitosti predloga za podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju, a da se “najviše frljao procjenama o tome koliko je mitropolit bio istaknuti naučnik ili umjetnik”.

“Za književnika i poliglotu koji je napisao više tomova nego što ih je Papović pročitao u životu, Papović je utvrdio da nije bio istaknuti umjetnik. Za doktora nauka i vrsnog teologa, kakvim ga kvalifikuje cio pravoslavni svijet, Papović je ustanovio da nije bio istaknuti naučnik. Stotine hiljada ljudi koji su išli za njim u borbi za ustavna prava najbolje govore o njegovom ugledu među građanima. Kao i činjenica da je prilikom osvećenja hrama u Podgorici tom činu zahvaljujući njemu prisustvovao veliki broj patrijarha iz svih pravoslavnih crkava”, saopštio je Martinović.

O njegovom doprinosu multikonfesionalizmu, dodaje predsjednik kolašinske Opštine, dovoljno je rekao aktuelni muftija beogradski podsjetivši kako je mitropolit Amfilohije svojim vlastitim tijelom stao da zaštiti džamiju sa kojom su krenuli da se obračunavaju huligani.

“Papović, naklapajući i bulažnjeći o mitropolitu Amfilohiju, iznosi neistine i falsifikuje kao da piše istoriju. Šta će, u žaru mržnje je vjerovatno zaboravio u kojem je žanru. U odsustvu priznanja od jednog Dragutina Papovića za njegove zasluge u nauci i umjetnosti i za njegov međunarodni značaj, mitropolit Amfilohije je mogao samo da se tješi priznanjima koja su mu dolazila sa svih strana svijeta, recimo – iz Pariza, gdje je bio profesor na Institutu pravoslavne teologije Svetog Sergija i gdje mu je dodijeljen počasni doktorat”, saopštio je Martinović.

“Možda za istorijske događaje ima osjećaj da mu istorijska distanca omogućava da manje primjetno krivotvori, ali čime objasniti njegovo krivotvorenje događaja koji su se odigrali koliko juče? Nikako drugačije osim, možda, time da se Papoviću osladilo da falsifikuje, pa to čini i kad treba i kad ne treba”, dodaje se u reagovanju.

Martinović je naglasio da je kao predsjednik Opštine iskoristio svoje zakonsko pravo i djelovao amandmanski na način koji propisuje Poslovnik SO Kolašin. Amandman je predvidio transfer Mitropoliji u visini od 50.000 eura za izgradnju spomenika mitropolitu Amfilohiju.

Pojasnio je da se o amandmanima predsjednika ne glasa pojedinačno, već postaju sastavni dio budžeta u cjelini.

“Na kraju, kolega Papoviću, nismo mi nikakva elementarna politička nepogoda ni za građanke i građane Kolašina, ni za zaposlene u lokalnoj upravi, samo na nazadne i poražene ideje vaše partije ostavljamo efekat kao da jesmo. Razumio sam da to i jeste ono što vas politički frustrira, a ujedno vas i nadahnjuje za oglašavanje budibogsnama autorskim tekstovima i saopštenjima, kojima više nećemo davati na značaju, a ni ovoliko niste zaslužili”, piše u reagovanju.

Izvor: Vijesti

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.