Mia uplovila u barsku luku, uspostavljena linija Ankona – Bar – Drač

Foto: Marija Pešić/Vijesti

Feribot kompanije AF „Mia“ jutros je uplovio u barsku luku i time je zvanično uspostavljena trajektna linija Ankona – Bar – Drač. Ovo je prvo komercijalno putovanje na ovoj liniji a tim povodom je upriličena svečanost na terminalu kod Barske plovidbe.

Predsjednik Odbora direktora te kompanije, Ćazim Alković, stigao je feribotom jutros u Bar. Na taj put, kako je kazao „Vijestima“, sa sinom je krenuo prije šest dana.

Alković je poslednje tri godine, sa sinom Emirom, skretao pažnju javnosti na to što Crna Gora nema trajekt Bar – Bari te su biciklima putovali do Italije preko Albanije a vraćali se preko Hrvatske.

„U međuvremenu sam došao na čelo Odbora direktora Barske plovidbe i nekako se ta odgovornost svela na mene. Vratilo mi se, da kažem, to što sam kritikovao druge i što sam se protivio tome što nema broda. Sada sam dio onih koji su u poziciji da nešto urade da se brod vrati u Bar“, ispričao je Alković.

Po njegovim riječima, ukazala se prilika da dođe brod koji vozi iz Ankone za Drač, što su oni prihvatili. On je istakao da iza današnjeg pristanka broda stoji puno rada i nervoze, dogovora i raznih prepreka. Velike zasluge ima Vlada Crne Gore, po njegovim riječima, kao i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Kada je bilo izvjesno da će feribot doći, on i njegov sin su biciklima otišli iz Drača za Bari i iz Barija su biciklima išli do Ankone iz koje su se trajektom vratili u Bar.

„Putovali smo šest dana, stigli u Ankonu juče, i evo danas u Bar. Put je bio odličan, kabine su odlične, sa tušem, francuskim krevetom i svim ugodnostima, put se nije osjetio. To je i suština ovog putovanja, da se krene kasno poslepodne, da se noć prespava i u Bar dođe odmoran“, prepričao je Alković.

Tokom ovog putovanja on je upoznao nekoliko putnika a neki od njih su iz Crne Gore. On je primijetio jedan automobil iz Pljevalja i kamionet iz Podgorice. U razgovoru sa drugim putnicima saznao je da su neki od njih ciljano krenuli u Bar a da će ostali nastaviti put ka nekim drugim crnogorskim gradovima.

Za ovaj međunarodni trajekt i turiste koji su njime došli upriličen je svečani doček na terminalu Barske plovidbe kojem su prisustvovali i predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, predsjednik loklane skupštine, Branislav Nenezić, novoizabrani direktor Barske plovidbe, Boris Mihajlović, članovi Odbora direktora AD Luka Bar, predstavnici Turističke organizacije Bar, Lučke kapetanije…

Feribotom je jutros u Bar stiglo 27 putnika, šest auta, kamper, prikolica, dva minibusa i manji kamion. Na izlazu iz gata dočekali su iz predstavnici Kulturno-umjetničkog društva „Jedinstvo“ koji su odigrali crnogorsko kolo.

Prema podacima sa sajta kompanije „Adria Ferries“, feribot “Mia” je najmlađi brod iz flote te kompanije, izgrađen 1997. godine. „Mia“ je opremljena sa ukupno 197 kabina, sve sa WC-om, tušem i klima uređajem. Za putnike PMR-a rezervirane su dvije kabine dok se na gornjim palubama nalazi 14 apartmana sa bračnim krevetima i trokrevetnim ili četverokrevetnim smještajem. Osam kabina rezervisano je za putnike u pratnji kućnih ljubimaca. Na brodu se nalaze i tri salona koji mogu primiti do 181 putnika.

Ferbot ima i nekoliko barova i restorana i igraonicu za djecu.

Ugovor između Barske plovidbe i te italijanske kompanije potpisan je 25. juna, čime su se formalno stekli uslovi da bude otvorena ova trajektna linija.

Izvor: Vijesti

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.