Milatović: Prethodna vlada potpuno je oporavila ekonomiju Crne Gore

Milatović Foto: Gov.me

Ekonomija Crne Gore je potpuno oporavljena za godinu i po dana rada prethodne Vlade kazao je bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. On je to rekao odgovarajući na pitanje “Dana” da li je ekonomija, javne finansije, kao i standard građana u boljem ili gorem stanju nakon godinu i po dana rada prethodne Vlade.

“Ovdje bih istakao pet ključnih stvari. Prvo, ekonomija je potpuno oporavljena. U 2021. godini ostvaren je rast ekonomije od nevjerovatnih 13 odsto, najveći u Evropi, i to samo godinu dana nakon katastrofalnog pada od 15 odsto. To je prije svega postignuto kroz oporavak sektora turizma na nivo od 70 odsto prihoda iz 2019, jedan od najboljih rezultata na svijetu u 2021. godini. Ekonomska aktivnost u 2022. bi prema projekcijama iz Zakona o budzetu trebala da iznosi 5,3 milijardi eura, što je za skoro 400 miliona eura više u odnosu na 2019 godinu, a za čak 1,1 milijardu eura više nego 2020. godine” rekao je Milatović.

Drugo, kako je kazao, značajno su povećane zarade.

“Nakon više godina stagnacije, minimalna zarada je sa 222 eura povećana na 450 eura. Istovremeno, programom “Evropa sad” povećane su sve neto zarade u zemlji, što je rezultiralo da prosječna neto zarada poraste sa 527 eura u decembru 2020. na 706 eura u ovoj godini. što je rast od čak nevjerovatnih 34 odsto. Treće, dostignut je istorijski najniži deficit budzeta, a državni dug u odnosu na BDP je smanjen. Deficit budzeta 2020. godine bio je rekordan i iznosio 10 odsto BDP-a, dok je u 2021. smanjen na samo dva odsto BDP-a. Ovako nizak deficit je rezultat smanjena neproduktivnih troškova i javne administracije, implementacije programskog budzeta – čime je postignuta dodatna transparentnost trošenja, oporavka ekonomije i borbe protiv sive ekonomije kroz realizaciju elektronske fiskalizacije i implementaciju “Evrope sad”. Takođe, prema podacima Ministarstva finansija, ukupan državni dug (bez depozita), na dan 31.03.2022. godine, iznosio je 4,1 milijardi eura, ili 76,6 odsto BDP-a. Ukupan državni dug sa depozitima, kojih je bilo 450 miliona eura, na isti dan je iznosio 3,6 milijardi eura ili 68,1 odsto BDP-a. Poređenja radi, državni dug je sada manji za oko 10 procentualnih poena u odnosu na zadnji presjek u toku mandata Vlade Duška Markovića, kada je pomenuti dug (bez depozita), na dan 30.09.2020. godine, iznosio 87,3 odsto BDP-a, a sa depozitima 80,8 odsto BDP-a “, istakao je Milatović.

Četvrto, kako je saopštio, vođena je odgovorna socijalna politika.

“Direktnu korist od rasta ekonomije i boljih javnih finansija osjetili su brojni građani: obezbijeđeni su dječiji dodaci, omogućeni besplatni udzbenici, povećane su staračke naknade, majkama sa troje i više djece su vraćena stečena prava, bivšim radnicima iz rudarsko-metalskog sektora obezbijedjena finansijska podrška, uvedena je finansijska podrška za novorođenčad, a penzionerima povećana minimalna penzija na 200 eura, od septembra 2022, a sve penzije povećane za malo više od osam odsto od maja 2022 ” rekao je bivši ministar.

Kao peto je naveo osnaživanje i diversifikaciju  privrede.

“U junu 2021. godine osnovan je Fond za inovacije, koji je već od 2022. Postao potpuno operativan, i predstavlja snažan oslonac inovacionom ekosistemu. Završen je Zakon o osnivanju kreditno-garantnog fonda kroz čije osnivanje će mikro, mala i srednja preduzeća dobiti unaprijeđen pristup finansiranju. Takodje, unaprijeđene su mjere podrške za podršku prerađivačkoj industriji i zanatstvu. Usvojen je istorijski najveći agrobudzet, koji je dodatno povećan mjerama podrške koje je Vlada donijela u konktekstu rata u Ukrajini “, zaključio je Milatović.

Izvor: Dan

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me