Milatović: Veoma cijenimo podršku koju nam Hrvatska pruža kako bismo ubrzali naš evropski put

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića boravi u zvaničnoj posjeti toj zemlji. On je uz vojne i državne počasti dočekan u Zagrebu gdje je imao tete-a-tete razgovor sa predsjednikom Milanovićem, nakon čega je upriličen i sastanak delegacija dvije države.

„Crna Gora i Hrvatska imaju odlične i prijateljske odnose, i brižljivo ih njeguju uz obostranu želju za jačanjem partnerstva na političkom i ekonomskom planu. To potvrđuju i učestali susreti na najvišem nivou. Koristim ovu priliku da zahvalim predsjedniku Milanoviću na pozivu i srdačnoj dobrodošlici i da mu uputim poziv za uzvratnu posjetu Crnoj Gori tokom naredne godine“, kazao je predsjednik Milatović.

On je istakao da je riječ o prvoj zvaničnoj posjeti zemlji članici Evropske unije i da su dobrosusjedski i saveznički odnosi dvije zemlje u okviru NATO alijanse odlična platforma za dalji podsticaj međusobne saradnje i podršku Hrvatske ubrzanju evropskih integracija Crne Gore.

„Veoma cijenimo podršku koju nam Hrvatska kontinuirano pruža kako bismo ubrzali naš evropski put. Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta. Znamo da imamo snažnu i nedvosmislenu podršku Hrvatske da Crna Gora postane prva naredna članica evropske porodice“, saopštio je predsjednik Milatović.

Naglasio je da se intenzivna saradnja u brojnim oblastima od zajedničkog interesa treba ojačati, posebno u oblasti ekonomije.

Kazao je da očekuje skoro potpisivanje više memoranduma o saradnji između dvije zemlje i održavanje zajedničke sjednice dvije Vlade, kako bi se dalje unaprijedili odnosi u oblastima od zajedničkog interesa, na korist privrede i građana.

Predsjednik Milatović je saopštio da hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori i crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj daju veliki doprinos multietničkom i multikulturalnom skladu dvije zemlje i da ga raduje što, nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, hrvatska zajednica ima svog predstavnika u Parlamentu.

Na sastanku dva zvaničnika vođen je iskren i otvoren razgovor u dijelu otvorenih pitanja između država koja već decenijama opterećuju njihove odnose.

„Ja sam ova pitanja naslijedio od svojih prethodnika i učiniću sve da se zatvore tokom mog mandata i prije učlanjenja Crne Gore u EU. Ta pitanja su u nadležnosti dvije Vlade i želim da kao Predsjednik ohrabrim nastavak dijaloga u cilju iznalaženja održivih rješenja. Ova pitanja ne smiju opterećivati naredne generacije i smatram našom dužnošću i obavezom da ih oslobodimo tereta prošlosti i omogućimo im da njeguju dobrosusjedske odnose, regionalnu stabilnost i zajedničke evropske vrijednosti“, zaključio je predsjednik Milatović.

Dio zvanične posjete, na poziv predsjednika Milanovića biće organizovan na Brionima, gdje će predsjednik Hrvatske u čast predsjednika Milatovića prirediti svečanu večeru u Vili Jadranka.

Predsjednika Milatovića u Zagrebu očekuju i sastanci sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Uz jačanje bilateralne i dobrosusjedske saradnje, zvaničnom posjetom Hrvatskoj predsjednik Milatović nastavio je i niz posjeta zemljama EU u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.