Miljanić: Prvi put sam čuo za Telmana Ismailova kad sam dobio obavještenje o zabrani ulaska u Rusiju

Miljanić Foto: Gradski.me

Nije prijatno naći se na bilo kakvom spisku Ruske federacije, poručuje nekadašnji ministar za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić.

On je, gostujući u emisiji “Referat”, voditelja Marka Vešovića, koja se emituje u zajedničkoj produkciji Gradske RTV i Javnog servisa Crne Gore, kazao da je zbog slučaja Telmana Ismailova, državljanina Rusije koji je tamo potraživan a dobio je azil u Crnoj Gori, kao državni sekretar 2022. dobio zabranu ulaska u Rusiju.

“Kad sam dobio obavještenje o zabrani ja sam tog dana prvi put čuo da postoji lice koje se zove Telman Ismailov. Azil je odobrio direktor Direktorata za državljanstvo, strance i upravne poslove, gospodin Zeković, koji je izjavio da je to uradio uz znanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića”, objašnjava Miljanić.

Miljanić naglašava da tu nema nikakve odgovornosti, ukoliko je sve urađeno u skadu sa zakonom.

“Osim što se desilo da sam završio na crnoj listi, apsolutno nikakvog kontakta nijesam imao sa tim slučajem. Tužilaštvo će provjeriti da li je procedura urađena u skladu sa zakonom”, naglašava Miljanić.

Dešavanja u PES-u odraz su demokratije

Osvrnuvši se na nedavna dešavanja u Pokretu Evropa sad, Miljanić ocjenjuje da je moguće da će dva lidera ovog pokreta poći svaki svojim putem, ali da će i dalje biti uspješni u svom domenu.

“Očekujem da će gospodin Milojko Spajić i Pokret Evropa sad i ubuduće biti zamajac, kako ove tako i rekonstruisane Vlade, a isto tako predviđam uspješnu političku karijeru gospodina Jakova Milatovića, kako god on odluči da je nastavi, pored toga što je predsjednik Crne Gore”, kazao je Miljanić.

U ostavci gospodina Milatovića na sve funkcije u partiji ne vidi ništa sporno, sem, kako kaže, demokratskog iskoraka koji neće uticati na slom ili raspad PES-a.

“Takav iskorak je bio karakterističan za skoro sve partije u Crnoj Gori, pogotovo za one koje su osnovane za kratko vrijeme i brzo doživjele uspjeh. Podsjetiću da su iz ove partije i gradonačelnica Podgorice i premijer Vlade i predsjednik države. Na njima je da odluče kakvu će politiku ubuduće voditi, ali je potrebno sprovesti demokratiju do kraja”, smatra Miljanić.

Govoreći o sektoru bezbjednosti, Miljanić ističe da je partijska knjižica dugo bila osnov za zasnivanje radnog odnosa i napredovanja u službi.

“Kako se sve to završilo imamo priliku da vidimo skoro svakodnevno, gdje je bukvalno polovina pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz redova policije. Sudeći po aktuelnim Sky prepiskama, možemo da zaključimo da se veliki broj pripadnika službe bezbjednosti umjesto brige o našoj sigurnosti i miru, bavio nedozvoljenim aktivnostima u sadejstvu sa onima koje su trebali da procesuraju”, objašnjava Miljanić.

Mišljenja je da je, u ovom slučaju, zatajila Unutrašnja kontrola.

“Oni su provjeravali saobraćajce i pozornike, ljude na najnižim pozicijama, ali se nijesu bavili onim što je stvarno bio njihov posao. Nevjerovatno je da dva čovjeka rade u istoj kancelariji i da je jedan mlioner a drugi da živi samo od plate i da mu nije sumnjivo porijeklo imovine kolege. Vjerovatno je u pitanju bio strah od odmazde, od revanšizma, i zato je postojala neka omerta, kao u razvijenim mafijaškim sistemima”, naglašava Miljanić.

Podsjeća da je ključno postojanje i materijalnih dokaza, kako se ne bi ponavljale situacije iz prošlosti.

“Da nam se ne bi ponovo desilo da dokazane švercere narkotika, kojima smo zaplijenjivali marterijalna dobra i imovinu, pa kasnije ta dobra morali da vraćemo zbog nedostatka dokaza ili namjerno izvođenja pogrešnih dokaza, moramo oslobodit krivice, da bi onda građani morali da plaćaju odštetu”, navodi Miljanić.

Dodaje da su vidljivi pomaci kada je u pitanju šverc cigareta.

“U vrijeme 43. Vlade napravljena je najveća zaplijena cigara u istoriji Evrope. Zbog te zaplijene su stradali mnogi budžeti evropskih zemalja. Imam podatak da je budžet Britanije u 2019-oj godini oštećen za preko 300 miliona eura, samo od šverca cigara iz Crne Gore”, zaključuje Miljanić.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

Izvor: Gradski.me

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.