Milović: Očekujem da se otvore novi slučajevi vezani za zloupotrebe sa stečajnom masom

Emisija “Okvir” Foto: RTCG

Doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu pravde Andrej Milović kazao je da očekuje da se u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) otvore novi brojni slučajevi vezani za zloupotrebe sa stečajnom masom.

“Postoje brojni načini na koji je izvučen novac iz firmi u stečaju, ne samo preko lažnih usliga obezbjeđenja imovine, nego i namještenih odluka da se sudijama ustupaju predmeti, uz spregu upravnika, sudije i menadžmenta. Podnošene su brojne krivične prijave, ali ništa nije reagovano. Imamo informacije da su neki akteri u vremenu mandata nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca uticali da prijave ostanu u fioicu. Kada su se desile promjene u tužilaštvu, desilo se i to da su postupci pokrenuti. Dosta novca je izvučeno preko zaštitarskih firmi, ali mnogo više preko zloupotreba u vezi stečajne mase. Očekujem da brojni, novi slučajevi, budu otvoreni”, kazao je Milović u emisiji “Okvir” na RTCG.

Milović je istakao da je u vezi komisije, testova i stečajnih upravnika postojao snažan pritisak da se sve obustavi, a posebno preko Agencije za sprečavanje korupcije i spregu sa predstavnicom agencije Jelenom Perović. On je kazao da su ova hapšenja pokazala da su u Ministarstvu pravde bili u pravu kada su postavili stvari u vezi komisije i testova. 

“Izgleda da su se nadali da će na čelu komisije biti Jovanić”, rekao je Milović. 

Među gostima u emisiji “Okvir” večeras su i Bojana Ćirović, zaštitnica državnih imovinskih interesa, Đorđe Rajak, predstavnik bivših radnika Vektra Boke i Vladan Gačević, manjinski akcionar Solane “Bajo Sekulić”.

Rajak je rekao da se bivšim radnicma Vektra Boke nijesu ispoštovane ni na nivou od 20 odsto. On je upozorio da se za poreze i doprinose duguju milion i sedamsto hiljada a neto dugovanja su 5,5 miliona eura. 

“Mnogo toga od samog starta je urađeno nezakonito”, rekao je Rajak. 

Gačević je rekao da je “Solana” kao formirano akcionarsko društvo od građana kupovalo zemljište, ali je ostajalo pravo korišćenja, ne i pravo svojine. Država je, kaže on, odugovlačila rješavanje problema, a nijedan investitor nije htio da dođe zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. 

“Sve to dovoljno govori o ukupnom ekonomskom abijentu u Crnoj Gori”, rekao je Gačević. 

Ćirović je rekla da je samo u Tehnostaru u Beranama vrijednost mase iznosila 100 hiljada a za zaštitu imovine dato je 40.000 eura. 

“Možete samo zamisliti kolike su cifre u onim firmama gdje je stečajna masa bila znatno vrednija”, upozorila je Ćirović.

Vezano za “Solanu”, ona je rekla da su stotine hiljada kvadrata korišćene kao zalog za razne kredite. 

Milović je rekao da je nakaradni sistem kreiran 30 godina, i da je jasno da se mora radikalno mijenjati. To se, rekao je on, ne može raditi saradnjom sa onima koji su takav sistem i napravili. 

“Svaka podrška međunarodnih partnera, iz Vašingtona, Brisela ili Berlna, veoma je važna”, istakao je Milović. 

Ćirović je rekla da su stečajni upravnici morali da polažu testove, posebno pisani. Kako je rekla, veliki broj ljudi nije položio, a tražili su da se kriterijumi sniže. 

Na pitanje voditelja je li realno da se nekome da da vodi postupke vrijedne destine ili stotine miliona eura vrijedne imovine, a ne može da položi test da bi bio stečajni upravnik, Ćirović je rekla ne može reći da su bili srećni kako su ti testovi izgledali, te da mnogi nisu pokazali znanje iako su upravljali ogromnom imovinom. 

“Ako jedan stečajni upravnik, konkretno u slučaju stečaja Rudnika boksita za izlučno pravo navede u testu da ga osporava zbog neblagovremenosti, onda šta ima više da pričamo”, kazala je Ćirović. 

Ona je potvrdila saznanje voditelja da se radi o Mladenu Markoviću. Navela je da je sada uhapšeni Saša Zejak pokušao da problematizuje njeno učešće u komisiji za ispite. 

Ukazala je da je velika većina sada uhapšenih u aferi u Privrednom sudu nije ni izašla na test, što po zakonu znači da nijesu ni položili. 

“Po proceduri, biće brisani sa liste upravnika”, kazala je Ćirović. 

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me