Ministarka Bratić na otvaranju Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike

Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Na trgu, ispred Katedrale Svetog Tripuna u Kotoru, sinoć je svečanim koncertom,  zvanično otpočeo festivalski program Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike. Ove godine,  veče pod nazivom Planeta Boka, posvećeno je nedavno preminulom Kotoraninu, maestru Miru Homenu (1940 – 2021). Ovogodišnjoj svečanosti prisustvovali su: ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta sporta, prof. dr Vesna Bratić, gradonačelnik Kotora, g. Vladimir Jokić, predsjednici opština Herceg Novi i Tivat, Stevan Katić i Željko Komnenović, predsjednica Skupštine opštine Kotor, Maja Mršulja, potpredsjednici opštine Kotor, Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević, ekselencije, ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa,  ambasadori Ruske Federacije, Vladislav Maslenikov, Njemačke, Robert Veber, Slovenije, Gregor Pesker, Hrvatske, Veselko Grubišić, generalna konzulka republike Hrvatske, Jasminka Lončarević, konzulka Austrije, Ute Frisner, admiral bokeljske mornarice, diplomata i predsjednik Fondacije Don Branko Sbutega, g.  Antun Sbutega, Princ Nikola Petrović Njegoš, i mnogi direktori javnih institucija kako Kotora, tako i drugih primorskih opština i Podgorice. Domaćin večeri je bio Ratimir Martinović, direktor Festivala i pijanista, a događaju su prisustvovali i sponzori i partneri Festivala, predstavnici Luštice Bay, Porto Montenegra, Henly & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, mnogi kotorani i ljubitelji umjetnosti.

Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Don Brankove dane muzike otvorila je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić, ona je pozdravila sve prisutne u ime Vlade Crne Gore, sa posebnim zadovoljstvom i izrazom poštovanja prema jubilarnom dvadesetom izdanju festivala Kotor Art – pod čijim okriljem se ove godine odvijaju „Don Brankovi dani muzike“, „Kotorski festival pozorišta za djecu“, „Međunarodni festival klapa Perast“ i „Pjaca od filozofa“. 

U svom obraćanju, ministarka je podsjetila da smo godinu koju je obilježila pandemija koronavirusa, većinu kulturnih aktivnosti sveli na puki opstanak, pa stoga povratak festivalskim dešavanjima i publici možemo tumačiti kao obnavljanje normalnog ritma života.

„Na prostoru Boke Kotorske život i umjetnost su oduvijek pulsirali u okrilju raskošnih elemenata prirode sa težnjom da se kroz stvaralaštvo i kreaciju trajno upišu u vremenu. Povlašćeni status koji je umjetnost uživala nije dovođen u pitanje ni onda kada su ovaj zaliv zahvatale nedaće, kako one čije je ishodište bila razgoropađena zemlja (Geja), tako i one koje su proizašle iz destrukcije nemalog broja osvajačkih pohoda na Boku Kotorsku. Samo se na taj način može objasniti potreba vlastele i pomorske aristokratije Kotora i Boke da nadiđu materijalno blagostanje i ostave izuzetnu arhitekturu, da podrže književne, likovne i muzičke stvaraoce, ali i obezbijede očuvanje osobene tradicije narodnog stvaralaštva“ , istakla je ministarka Bratić, dodajući da je koncept festivala KotorArt pokrenut sličnim porivima i izgrađen na temelju bogatog kulturnog nasljeđa. Takođe, definisala je KotorArt kao rijetku kulturnu manifestaciju čija se uloga ne svodi samo na prezentaciju umjetničkih sadržaja, već i na problematizovanje ključnih pitanja o umjetnosti, kulturi i fenomenima savremene epohe.

„Poseban segment festivala zasigurno predstavljaju Don Brankovi dani muzike, manifestacija koja je postavila izuzetno visoke standarde na muzičkoj sceni regiona, nudeći publici vrhunske programe različitih muzičkih žanrova i izraza, ugođaj u virtuoznosti izvođača, perfekcionizmu orkestara i dirigenata, kao i prisustvo velikih kompozitora današnjice“ , zaključila je ministarka i zvanično otvorila jubilarne dvadesete  KotorArt Don Brankove dane muzike riječima : „Neka u to ime počne muzika, neka krene magija, i zato – zvona zvonite!”

Publici su se takođe obratili gradonačelnik Kotora, g. Vladimir Jokić i dr Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, admiral bokeljske mornarice i diplomata. 

Muzički dio programa obuhvatao je tri kompozicije i to: Concertino Iva Brkanovića (1906 – 1987), Con variazone Željka Brkanovića (1937 – 2018) kao i Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, Aleksandra Perunovića (1978), posvećeno don Branku Sbutegi (1952 – 2006), a nastalo kao porudžbina festivala 2016. godine, povodom desetogodišnjice smrti don Branka. Kompozicije je izvodio Crnogorski orkestar mladih pod upravom maestra Roberta Homena. U djelu posvećenom don Branku, solista je bio istaknuti violončelista Dmitrij Prokofjev.

Veče je upotpunilo dodjeljivanje prve nagrade Darinka Matić Marović, koja je ove godine pripala dirigentkinji Dragani Jovanović. Nagradu je uručila članica žirija, samostalna savjetnica za muzičku i muzičko-scensku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, gđa Dobrila Popović koja je istakla obrazloženje žirija koji su činili : Radmila Smiljanić (Bosna i Hercegovina), pri-madona i spisateljica, predsjednica žirija; Mirjana Mima Lazarević (Srbija),  dugogodišnja urednica muzičkog programa Centra za muziku Kolarčeve zadužbine; Marina Mikić (Crna Gora/Srbija), pijanistkinja, samostalna stručna saradnice na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, asistentkinja umjetničkog direktora KotorArta i Jelena Susnick (Slovenija),  dirigentkinja i spisateljica. 

Već od danas, 15. jula, festival nastavlja sa svojim programom. U 11:00 časova na programu je konferencija Rijeka 2020, dok je u Crkvi Sv. Duha za 20:00 časova zakazana prva u nizu konferencija iz projekta „Nova normalnost“ sa temom „Globalni osvrt“.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me