Ministarka kulture i njena saradnica navodno prijetile direktorici CSUCG?

Vlaović, Mijović Durutović, Božović

Poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore Jelena Božović, obavijestila je prošle sedmice predsjednika Vlade Dritana Abazovića, a nakon toga i savjet CSUCG o navodnim prijetnjama koje je dobila od ministarke kulture i medija Maše Vlaović i VD generalne direktorice Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Milene Mijović Durutović.

To je danas objavio portal Standard.

Prema informacija više sagovornika tog portala Vlaović i Mijović Durutović su “prijetnje” prenijele preko trećeg lica, a tiču se vjerovatno, između ostalog, javnog iznošenja stava o transformaciji CSUCG u Muzej savremene u mjetnosti Crne Gore.

Poslovna direktorica CSUCG Jelena Božović u odgovoru za portal Standard nije direktno potvrdila informaciju, ali je rekla da se problemima bavi kroz institucije sistema.

“Pokrenute su određene procedure. Svim problemima se bavimo kroz institucionalni okvir, transparentno i po zakonu“, stoji u kratkom odgovoru poslovne direktorice CSUCG.

Ministarka Vlaović nije odgovorila na pitanja koje je Standard juče ujutro poslao.

Kako je nezvanično saopšteno iz više izvora, Vlaović i Mijović Durutović su u navodnim prijetnjama navele kako je mjesto direktorice Muzeja savremene umjetnosti obećano ministarki, te da će, ukoliko Božović nastavi sa iznošenjem stavova, u medijima objaviti „dosije“ koji imaju o njoj, te kako će joj trajno onemogućiti zaposlenje u bilo kojoj instituciji.

Postavlja se pitanje ko je mogao Vlaovićevoj da obeća mjesto direktorice Muzeja savremene umjetnosti i, ako je to tačno, kakva je to trgovina funkcijama.

Podsjetimo, Božović je prije nekoliko dana u Pobjedi bila sagovornik na temu transformacije CSUCG u Muzej savremene umjetnosti i z Pobjedu rekla da im se u ovoj ustanovi, povodom najavljene transformacije, do sada niko nije obratio, ni mejlom, ni dopisom, a niko se iz Ministarstva nije ni pojavio u Centru kako bi razgovarali na ovu temu.

“Kompletan kolektiv Centra savremene umjetnosti, na čelu sa mnom, o budućnosti ove institucije informacije dobija iz medija. Tu ima članova kolektiva koji rade već 30 i više godina, kao i onih koji su došli kasnije, i ovako netransparentan proces i najavljeno ,,kadrovsko restrukturiranje“ među zaposlenima stvara osjećaj nesigurnosti i nestabilnosti za buduće penzije ili radna mjesta. Obraćaju se meni, tražeći odgovore koje je nemoguće dati s obzirom na to da kao sa poslovnom direktoricom ove institucije sa mnom nije konsultovano niti sam pozvana da se uključim u radne grupe i pisanje elaborata o transformaciji. Ispostavlja se da su dvije kustoskinje Centra, bez prethodne najave i konsultacije, uključene u ,,radnu grupu o muzeju“, dok ja kao direktorica i ostatak kolektiva o cijeloj ideji i procesu nemamo nikakve informacije”, kazala je Božović.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.