Moždani udar posle kovida sve češća prijetnja mlađim osobama

Ilustracija

Zbog posljedica infekcije kovidom, starosna granica pacijenata sa infarktom mozga pomjera se ka mlađoj generaciji a rizik od ovakvog ishoda prijeti jednako onima koji su imali tešku formu infekcije, i onima koji su je “izgurali” bez težih simptoma.

Moždani udar je u Srbiji, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, za godinu dana doživjelo čak 25.685 ljudi.

Iznoseći ovo upozorenje, pukovnik profesor dr Ranko Raičević, predsjednik Društva neurologa Srbije i načelnik Klinike za neurologiju VMA za domaće medije kaže da su time u praksi potvrđene sumnje s početka pandemije, da bi koronavirus mogao da ima i ozbiljne, odložene posljedice.

“Da. Sada se sa sigurnošću zna da je planetarna epidemija uticala na pomjeranje razvoja moždanih udara prema mlađima. To govori o značajnom potencijalu ove infekcije na poremećaje na sistemskom nivou, a posebno na terenu povišenog rizika za poremećaje koagulacije. Ovi poslednji izazivaju povećani rizik i za trombozu moždanih arterija sa posljedičnim moždanim udarom”, rekao je doktor Raičević.

Svaki treći oboljeli od kovida ima neurološke posljedice.

“Postkovid sindrom je novi klinički entitet kod pacijenata koji su preživjeli infekciju SARS-CoV-2 virusom. On uključuje pacijente koji su zbog težine kliničke slike bili hospitalizovani, ali se podjednako odnosi i na one koji su imali laku kliničku sliku infekcije. Znaci i simptomi oštećenja javljaju se na mnogim organskim sistemima, a predominantne su respiratorne, kardiološke, neurološke i psihijatrijske smetnje. Svakako u manjoj mjeri postoje znaci disfunkcije i drugih organa i sistema – endokrinološkog, urološkog, nefrološkog… Takođe se javljaju anksioznost, depresivnost, ali se ozbiljna depresija javlja ipak kod samo pet-šest odsto ovih pacijenata”, rekao je doktor.

Doktor je objasnio i može li se dogoditi da duže vrijeme nakon infekcije dođe do pojave novih neuroloških posljedica.

“Neurološki i uslovno rečeno psihijatrijski postkovid sindrom podrazumijeva pojavu znaka i simptoma iz domena neurologije i psihijatrije kod pacijenata nakon više od 12 nedjelja od akutne infekcije. Zamaranje bez naprezanja ili nakon najlakšeg fizičkog napora javlja se kod 75 odsto oboljelih. Ovaj simptom je nešto izraženiji kod onih koji su bili hospitalizovani. Takođe, mnogo je češći nego nakon drugih virusnih infekcija, tipa gripa, a dugotrajan je”, zaključio je on.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me