Muk: Izbor Begović za vd VDT nije dobra odluka

Foto: CdM

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk rekao je da je glasao protiv izbora Tatjane Begović za izbor vd VDT, jer kako je rekao, smatra da bi podrškom tom predlogu učestvovao u pokusaju da se ozakoni odluka koja je u startu bila nezakonita, a to je odluka o njenom radijem odredjivanju za v.d. VDT.

-Mi, i ne samo mi nego i Evropska komisija, i relevantne NVO ukazali su na niz kontoverzi u vezi sa njenim odredjivanjem za vd VDT. Nastavljeno je sa negativnim praksama iz ranijeg perioda, izostao je reformski enzuzijam, proaktivnost i mislim da ova odluka nije dobra i ona doprinosi nečemu što je održavanje naslijednjih loših praksi u tuzilaštvu – rekao je Muk novinarima nakon sjednice TS.

On je rekao da oglas iz 2021. za izbor državnih tužilaca u VDT i dalje stoji u fijoci Begović inikako da dođe na dnevni red.

Upitan zašto nisu predložili drugog kandidata za vd VDT, rekao je da je to dokaz da Stevo Muk nema nijednog svog kandidata.

-Ono što radim, radim jer se zalažem za principe, načela i želim da doprinesem integritetu ovog procesa i konkurentnosti jer da je suprotno ja bi imao nekog svog. Ja se nadam da će skupština donijeti odluku u prvom ili drugom kruug. Vi se sjećate da sam glasao protiv predloga Maja Jovanović bude VDT u punom mandatu, ja nisam neko ko smatra da bi bilo ko i po svaku cijenu trebao da bude izabran time nećemo riješiti suštinsku ovu dilemu, ali na skupštini je i mi čemo to poštovati.

Rekao je da je primarna obaveza novog skupštinskog saveza da se krene u novi izborni postupak.

On je stava i da na čelo tužilačke organizacije treba da dođe neko van tužilaštva.

-Naravno, ne bilo ko nego neko ko ima autoritet, a ko je bez istorije odnos sa državnim tužiocima i bez obaveze prema njima – zaključio je Muk. 

Član Tužilačkog savjeta Nikola Samardžić je rekao da lično smatra da Begović zaslužuje da obavlja ovu funkciju narednih šest mjeseci i glasao je za.

Na pitanje koji je ključni razlog što je glasao za njen izbor odgovorio je da je to što misli da ona svojim dosadašnjim radom i odnosom prema funkciji, a i tužiocima koje predstavlja zaslužuje da bude na toj funkciji.

Odgovarajući na pitanje je li uzeo u obzir kritike Evropske komisije kada je u pitanju reizbor Begović naveo je da jesu.

– To je bio jedini prijedlog o kojem smo mi glasali i taj prijedlog je usvojen – naveo je Samardžić.

Komentarišući to što je prijedlog EK da izbori budu transparentniji u tužilaštvu, odnosno da se ljudi biraju na javnim konkursima kazao je da se upravo svi i biraju putem javnih konkursa. Na konstataciju da se to nije desilo u ovom reizboru Begović istakao je da zakonom nije propisana procedura za izbor vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca na javnom oglasu.

Dodao je da dio članova TS nije bio za javni konkurs, već da se uputi poziv zaintersovanim osobama, a koji su već dva puta do sada raspisivali.

– I na koje je bio vrlo mali odziv. S druge strane, mogu da kažem u ime svih članova TS i svih kolega tužilaca da se mi svi nadamo da će v. d. stanje što kraće trajati – naveo je Samardžić.

Komentarišući to što Begović ni 10 minuta nije bila član TS, a nakon čega je izabrana za vršiteljku dužnosti vrhovne državne tužiteljke, te je li to izigravanje zakona kazao je da ne zna što očekuju da kaže.

– Svako ima pravo da bude izabran ko nije član Tužilačkog savjeta – rekao je Samardžić.

Izvor: Pobjeda

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.