Na predlog budžeta uglavnom pozitivne kritike

Foto: RTCG/Screenshot

Stižu prve reakcije na budžet koji je predložila Vlada. Doskorašnji ministar finansija Aleksandar Damjanović ima manje zamjerke, ali i velika očekivanja. Za početak razduživanje i smanjenje učešća duga u BDP-u. Plan Vlade da se zadužimo isklučivo za kapitale projekte, dobar je korak – poručuje struka. Da budžet nije mogao u ovom trenutu biti bolji – tvrde analitičari.

Projekcija budžeta za narednu godinu od 3,4 milijarde eura, ne odstupa mnogo od nacrta koji je ostavila prošla vlada, kaže nekadašnji ministar finansija Aleksandar Damjanović.

„Ono što smo mi planirali za tekuću godinu 600 miliona zaduženja, zavšeno je i završiće se sa svega 100 miliona, a mislim da za narednu godinu treba dati jedan objektivan okvir koji smo mi planirali ali je predimenzioniran i to je ono što je uslovno rečeno jedna od zamjerki“, kazao je Damjanović.

Iako zamjerke pronalazi, za dublje analize, kaže, ipak je rano. No, Damjanovićeva očekivanja od državne kase su jasna, prenosi RTCG.

„Razduživanje, smanjenje učešća duga u BDP-u, uz servisiranje svih obaveza koje dospijevaju“, kazao je Damjanović.

Vlada planira da se u 2024. zadužuje samo za stare dugove i kapitalni budžet.

Nikola Martinović sa Ekonomskog fakulteta kaže da zlatno pravilo javnih finansija da zaduživanje za kapitalne projekte i infrastrukturu donosi benefite, ali ipak ne može sa sigurnošću reći da li je plan budžeta za sada dobar ili ne. To će, ističe, pokazati vrijeme.

„Ideja koja stoji u budžetu kao cilj razvojne funkcije budžeta da se zadužujemo isključivo za kapitalnu potrošnju apsolutno da, a da li će to tako u praksi biti to je ono što me brine“, kazao je Martinović.

Ono što predlog može još činiti neizvjesnim jesu amandmani poslanika kada budžet dođe na plenum. Martinović ističe da apetiti partija nijesu uvijek usklađeni s ekonomskom logikom države.

„Zbog toga možemo doći u situaciju da je predlog budžeta sada jedan, da može doći do povećanja rashodne strane ili ono što ne bih volio da se desi to je preraspodjela u okviru rashodne strane budžeta da dođe do smanjenja kapitalnog budžeta na račun tekuće potrošnje koji su važni na nacionalnom i lokalnom nivou“, kazao je Martinović.

Predlog budžeta pohvalio je ekonomski analitičar Predrag Drecun. Poručuje da je to prvi budžet nakon dužeg perioda koji ima viziju šta će biti u naredne četiri godine.

„Mislim da na osnovu onoga što sam juče čuo, na osnovu osnovnih pretpostavki da zaduženja neće biti u cilju povećanja potrošnje, ovo je dobar budžet, ovo je maksimalno dobar budžet u ovom trenutku koji se mogao napraviti“, kazao je Drecun.

Drecun smatra da budžet za poljoprivrdu treba da bude veći, a da je povećanje minimalne penzije na 450 eura mudar korak koji je u ovom trenutku neophodan.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.