Napadnut sveštenik u centru Prizrena, osumnjičeni uhapšen

U centru Prizrena jutros je napadnut sveštenik, a kako je saopšteno iz kosovske policije osumnjičeni za napad je priveden i određeno mu je zadržavanje od 48 časova.

Kako prenosi Radio Goraždevac, incident se dogodio kada su hodočasnici iz centralne Srbije stigli autobusom u Prizren i krenuli ka Bogosloviji kako bi prisustvovali liturgiji.

Osumnjičeni je u blizini parkirao svoje vozilo, najprije okačio zastavu OVK na prednji dio autobusa, a zatim krenuo da provocira i verbalno napada hodočasnike.

Sveštenik je prišao da vidi šta se dešava, upozoravajući hodočasnike da ne nasijedaju na provokacije i da što prije uđu u Bogosloviju.

Osimnjičeni je tada nasrnuo na sveštenika, odgurnuo ga i zavrnuo mu ruku, a zatim, vidjevši da policajac koji čuva Bogosloviju prilazi, pobjegao svojim vozilom.

Potparol policije za region Prizren Šaćir Bitići potvrdio je za Radio Goraždevac da je došlo do napada na sveštenika, da je osumnjičeni uhapšen i da mu je određeno zadržavanje od 48 časova.

Eparhija raško-prizrenska osudila je incident.

Kako se navodi u saopštenju Eparhije, incident se dogodio jutros oko 8:45 sati u centru Prizrena, ispred hotela “Teranda”, a hodočasnici su došli autobusom vranjskih registracija da bi prisustvovali svetoj liturgiji i da bi posjetili prizrenske svetinje.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i vjerskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno riječ o izolovanom slučaju u Prizrenu, gdje sveštenstvo živi mirno i gdje poklonici redovno dolaze da posjete svetinje.

“Fizički nasrtaj na sveštenika Srpske pravoslavne crkve i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizrenu direktna je posljedica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u posljednje dvije i po decenije na Kosovu i Metohiji politički njeguje i toleriše”, saopštila je Kancelarija za KiM.

Dodaju da su incidenti ove vrste u Prizrenu simptom novog talasa političke radikalizacije i upozorenje da je akumulirana mržnja ekstremista već četvrt decenije konstantna i sveprisutna prijetnja miru i bezbjednosti.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.