Nikšić: Niko neće u pekare, za kuvare interesovanje duplo veće nego lani

Foto: RTNK

Rukovodstva sve tri nikšićke srednje stručne škole i Gimnazije „Stojan Cerović“ zadovoljna su brojem upisanih učenika u prvom roku, ali ne i interesovanjem za zanate koje polumaturanti izbjegavaju, uprkos tome što im je obezbijeđena stipendija i sigurno zaposlenje nakon školovanja.  

Mjesta je bilo ukupno za 1.308 đaka, odnosno 53 više nego školske 2023/2024. godine. Gimnazija je raspisala konkurs za upis 336 đaka, Srednja stručna za 308, Prva srednja 364, a Srednja ekonomsko-ugostiteljska – 252. Upis je okončan 27. juna.

PRVA, EKONOMSKA

Prema riječima direktora Prve srednje stručne škole Milomira Šumića nije bilo zainteresovanih da uče za pekara.

– Više od 15 godina nijesmo upisivali vodoinstalatere, a velike su potrebe privrede i gradskog vodovoda za taj profil, pa ipak javilo se svega nekoliko učenika. Imaćemo kombinovano odjeljenje zavarivača i bravara, ali zato je veliko interesovanje za četvorogodišnje školovanje, pa smo upisali dva odjeljenja medicinskih tehničara, po jedno odjeljenje farmaceutskih tehničara, saobraćajnih tehničara, mehatroničara. Novi profil ove godine u našoj školi je tehničar za arhitekturu i dizajn enterijera, a taj smjer do sada u Nikšiću nije postojao i nema te struke na Birou rada. Očekujemo da popunimo u drugom upisnom roku i odjeljenje tehničara visokogradnje – riječi su Šumića.

Sa negodovanjem konstatuje da je pogubno za društvo, za Nikšić, što se učenici nerado odlučuju da upišu zanat.

Ni za pojedine zanate u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi ne mogu se pohvaliti brojem kandidata. Direktor Marko Marojević kaže da su upisali četiri odjeljenja ekonomskog tehničara, jedno pravno-administrativnog, kao i turističkog tehničara, ali se zato svega sedmoro mladih Nikšićana prijavilo za školovanje tehničara prodaje.

– Nadamo se da ćemo u drugom upisnom roku imati i to odjeljenje popunjeno, da će nam doći djeca koja nijesu uspjela da upišu farmaciju, medicinu ili neku drugu četvorogošnju školu. Za sada imamo samo i 11 konobara, ali zato vlada veliko interesovanje za kuvarski zanat, a tu smo tražili jedno odjeljenje. Ipak, konkurisalo je 58 učenika i čekamo saglasnost resornog ministarstva da ih sve primimo – navodi on.

On ističe da djeca, kad se upisuju u srednju školu, treba da prate potrebe tržišta te da se školuju za profesiju koja ima budućnost.

– Oko 230 učenika upisalo se u našu školu i zadovoljni smo, a dogodine ćemo imati i neke nove profile, kao što su gastronomija ili prodavac – treći stepen – kaže Marojević.

SREDNJA STRUČNA

U Srednjoj stručnoj školi tražili su po jedno odjeljenje elektrotehničara energetike i elektronike, ali se prijavilo u prvom upisnom roku 18, odnosno 10 učenika, dok je za zvanje elektrotehničar veb i mobilnih aplikacija kompletirano odjeljenje. Upisano je kompletno odjeljenje sa 28 učenika i na smjer elektrotehničar računarskih sistema i mreža, 22 učenika žele da budu elektroinstalateri, njih 14 će učiti za električara, a za montera elektronske komunikacione infrastrukture isto toliko.

Prema riječima direktora Milisava Kosovića upisali su kompletno odjeljenje frizera, ali imali su i desetak učenika više, pa će, najvjerovatnije, imati još jedno odjeljenje.

– Vidjećemo kakva je situacija u drugim školama, ali može se desiti i da otvorimo jedno odjeljenje grafičkog tehničara. U posljednje tri godine povećan je broj učenika u našoj školi, sad ih imamo oko 500, što je potvrda da se predano radi, a i djeca sve više shvataju koje im škole donose siguran posao i dobru zaradu – ističe Kosović.

U Gimnaziji ostalo slobodnih mjesta

Slobodnih mjesta je ostalo u Gimnaziji „Stojan Cerović“. Ta škola je planirala da upiše ukupno 336 đaka – raspisan je konkurs za upis devet odjeljenja opšteg smjera (252 đaka) i po jedno matematičke, filološke i sportske gimnazije (po 28 đaka).

Direktorica Slobodanka Žižić kaže da se prijavilo više od 140 kandidata, od čega čak 108 za opštu gimnaziju. Za matematičku su imali devet kandidata, a za sportsku 25, ali se nadaju da će u drugom upisnom roku imati još zainteresovanih polumaturanata za te smjerove.

Muzička škola

Srednja muzička škola „Dara Čokorilo“ raspisala je konkurs za upis 24 đaka, tri manje nego prošle godine. Planirano je i da se upiše devet učenika na obrazovnom programu muzički saradnik, tri – izvođač violinista, po dva klavirista, harmonikaš, solo pjevač, zatim po jedan violinista, violončelista, trubač, gitarista, klarinetista i flautista.

Na sajtu te ustanove nije objavljena rang lista, odnosno da li je i koliko ostalo slobodnih mjesta.

Prema konkursu u tri stručne škole, Gimnaziji „Stojan Cerović“ i Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ mjesta ima za ukupno za 1.308 đaka, odnosno 53 više nego školske 2023/2024. godine.

Izvor: Pobjeda

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.