Nimanbegu: Podrška rebalansu zbog penzija, plata, školstva…

Nimanbegu

Predsjednik i poslanik Force Genci Nimanbegu je kazao da će glasati za rebalans budžeta, zbog odgovornosti prema penzionerim, školstvu, zaposlenima, ali je istakao da sa nekim djelovima rebalansa nije saglasan.

Kazao je da je bilo previše zakona koji se nisu bazirali na realnom finansijkom planiranju.

“Stiče se utisak da i građani mogu vjeovati da iz budžeta moze dati 100-500 eura jer to traže. Da bi im dali novac potrebno je zaraditi novac, a to ne možemo zaduženjem nego ekonomskim rastom”, rekao je Nimanbegu.

On je kazao da je glasao za Budžet za 2022. zbog nekih investicija kojih u rebalansu nema.

Poslanik PzP-a Branko Radulović se ponudio da budem potpredsjednik Vlade za ekonomiju, a Damjanović bi ostao ministar finansija.

Kazao da moralnog ozdravljenja Crne Gore nema bez otvaranja tajnih dosijea, lustracije i ispitivanja porijekla imovine.

“Nemamo para za kapitalne investicje. Moramo se zadužiti da bi preživjeli, da bi imali ljekove. Danas su pare skupe. Kamate porasle 300 odsto posljednjih mjeseci””, kazao je on.

Prema njegovim riječima, trenutno stanje je posljedica projekta “Evropa sad”, kojeg je ocijenio kao nezreo.

“Ja sam glasao za njega, a Nebojša Medojević me pitao – kako možeš da glasaš. Odgovorio sam mu – kako moram. Jer, to je opilo gladni dio građana Crne Gore. I sada smo mi u strašnom problemu”, istakao je Radulović.

Konatar: Pokazati odnos prema platama i penzijama

Miloš Konatar iz GP URA, ispred kluba “Crno na bijelo” je kazao da se odnosom prema rebalansu pokazati odnos prema platama i penzijama, plaćanjima kao država mora da servisira.

Ocijenio je da je ovaj rebalns prirodan.

“Mislim da nema zemlje u Evropi koja osjeća posljedica rata u Ukrajini a da nema rebalans budžeta”, napomenu je Konatar.

Naveo je da su osnovni razlog rebalansa zakoni koji su usvajani, “ali i oni koji nijesu usvojeni”.

“Planiraju izdaci za besplatne udžbenike, imamo i dječije dodatke. Bitno da će djeca primati dječije dodatke. Rebalansom se 21 milion eura previđa porast penzija u Crnoj Gori, 15 miliona eura je pomoć najugroženijim kategorijama”, kazao je Konatar.

Dodao je da se rebalansom konačno predviđa novac za uvećenje državnog kapitala.

“Kad se otvorila mogućnost oko kupovina akcija EPCG bila je ovdje priča na sva zvona da će akcije da kupe Srbija, Albanija ili Hrvatska. Ja sam tad tvrdio da će ih kupiti država Crna Gora”, rekao je Konatar.

Koprivica: Rebalans budžeta zbog izborne kamanje

Momo Koprivica ispred kluba Mir je naša nacija kazao je da se rebalansom kocipira politički budžet SNP-a i Ure.

“Imamo jasne naznake i pokazatelje da se budžet u dobrom dijelu pokušava pretvoriti u rezervoar izborne kampanje, posebno dvije najzastupljenije partije u 43. Vladi. To je ponavljanje prakse koju je sprovodio bivši režim na čelu sa DPS-om”, poručio je Koprivica.

Predlagač rebalansa je Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje i Vlada koja je takva nepodložna jkontroli tako da danas kada odlučujemo o rebalnsu ne možemo da ostvarimo onu kontrolnu funkciju koju ima institucija budžeta u jednom parlamentarnom sistemu, kazao je Koprivica.

Kako je kazao, 43. Vlada biće zabilježena kao Vlada koja nije trajala dovoljno da preloži Budžet a predlaže dva rebalansa.

“Ona nema politički kapacitet da usmjerava ekonomske tokove u našoj zemlji”, poručio je Koprivica.

On je rekao da im nije cilj da se blokira finansiranje javnih potreba.

On je kazao da će Demorakate predložiti amandman kako bi se zabranila isplata iz tekuće budžetske rezerve fizičkim licima za vrijeme predizborne kampanje.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da će ta partija podržiti predlog rebalans budžeta zbog interesa građana.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me