Noć protekla mirno na sjeveru KiM, KFOR oko zgrade Opštine u Zvečanu

Foto: Tanjug

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora sa opremom sa razbijanje demonstracija postavili su novi kordon nekoliko stotina metara udaljen od zgrade lokalne samouprave u Zvečanu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Andrićevom vijencu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija), kao i šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku prisustvuju ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Predviđeno je da se Vučić u 11 časova sastane i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, kao i sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo.

Vojnici Kfora su i dalje u pripravnosti. Pomjerili su kordone dublje prema ulici, ali dalje od zgrade lokalne samouprave.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni dio Mitrovice. Terete se za huliganizam i određen im je pritvor do 48 sati.

Iz bolnice su potvrdili da ima najmanje 50 povrijeđenih. Jedan od povrijeđenih je u kritičnom stanju, a dvoje teže. Među njima je i bivši predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović sa povredama grudnog koša.

Iz Kfora navode da je najmanje 25 njihovih pripadnika zadobilo povrede.

Vojnici KFOR-a sa opremom sa razbijanje demonstracija postavili su novi kordon nekoliko stotina metara udaljen od zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, mnogo dublje u ulici koja vodi prema objektu opštine u odnosu na juče kada su mu bili mnogo bliže.

U kordonu je 20 policajaca sa štitovima. Zatvoreni su i ostali prilazi zgradi lokalne samouprave.

U međuvremenu, krenulo je i okupljanje službenika lokalne samouprave koji bi na posao u svoje kancelarije.

Dopisnik RTS-a javlja da je od jutros mirno na sjeveru KiM, kao i da su pripadnici Kfora i jutros oko zgrade u Zvečanu. U zgradi su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije.

KFOR je juče u Zvečanu nasilno razbio protest Srba.

Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja, jedan od njih je u veoma teškom stanju. Ima više od 50 povrijeđenih sa obije strane.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa predstavnicima Evropske unije, a u 8 sati slijede razgovori sa ambasadorima Kvinte, Rusije i Kine.

U obraćanju javnosti, predsjednik Srbije je istakao da je mjesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju – da dovede do krvoprolića cio region, kao i da je malo ko htio to da čuje i razumije šta se dešava na KiM.

Vučić je pozvao Srbe na sjeveru Kosova i Metohije da se ne sukobljavaju sa NATO-om.

Izvor: RTS

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.