Novaković Đurović: Crna Gora unaprijedila stanje u oblasti životne sredine, saobraćaja, energetike i regionalne politike

Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova, Ana Novaković Đurović kazala je da je Crna Gora unaprijedila stanje u oblasti životne sredine, saobraćaja, energetike i regionalne politike. To je kazala na 16. sastanku Pododbora za saobraćaj, životnu sredinu, klimatske promjene, energetiku i regionalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

“Crna Gora je nastavila da unapređuje stanje u oblastima životne sredine, klimatskih promjena, saobraćaja, energetike i regionalne politike. Ipak, u navedenim oblastima predstoji još dosta posla, što zahtijeva i dodatno unapređenje administrativnih kapaciteta, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou ocijenjeno je na sastanku”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ukazano, dodaje se, na značaj oblasti koje su predmet ovog Pododbora, imajući u vidu, kako značajan opseg obaveza u pregovaračkim poglavljima koje on obuhvata, tako i njihov uticaj na ukupni razvoj crnogorskog društva i unapređenje kvaliteta života svih građana.

“Otvarajući sastanak, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova, Ana Novaković Đurović je zahvalila EU na podršci evropskoj perspektivi Crne Gore i temeljnim reformama na putu potpunog usklađivanja sa evropskim standardima istakavši punu posvećenost Vlade njihovoj implementaciji i intenziviranju”, dodaje se u saopštenju.

Sa sastanka sa Milerom
Sa sastanka sa Milerom, foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji

Ona je, kako se navodi, predstavila ključne rezultate, s fokusom na najvažnija zakonska i strateška dokumenta u oblastima koja su predmet sastanka.

“Poručila je da Crna Gora ostaje posvećena ovom prioritetnom cilju i izrazila čvrsto uvjerenje da ćemo, uz dalju podršku EU, na sljedećem sastanku Pododbora biti u poziciji da izvijestimo o još boljim rezultatima”, navodi se u saopštenju.

Kazala je da je Crna Gora, u oblasti saobraćaja, ispunila sve uslove da 1. jula ove godine postane punopravna članica Pariškog memoranduma o kontroli državne luke.

Time je, kako je rekla, ispunjena jedna od ključnih preporuka Evropske komisije kada je u pitanju oblast pomorskog saobraćaja.

“U oblasti energetike 26. aprila je zvanično pokrenuto tržište dan – unaprijed, čime je trasiran put ka daljem razvoju crnogorskog tržišta električne energije i njegovoj integraciji u tržište Evropske unije i omogućeno da se električnom energijom u Crnoj Gori trguje u skladu sa najboljim evropskim praksama“, kazala je Novaković Đurović.

Ona je dodala da je, u oblasti upravljanja otpadom, Vlada pripremila i dostavila Evropskoj komisiji na mišljenje Nacrt Zakona o upravljanju otpadom, kao i da su pripremljeni Državni plan upravljanja otpadom i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu za Državni plan upravljanja otpadom 2023 – 2028. Posebno je ukazala na značaj Projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ koji se realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, u cilju sanacije ekoloških crnih tačaka, i to: bivšeg brodogradilišta Bijela, odlagališta pepela i šljake Maljevac i flotacionog jalovišta Gradac, Pljevlja i lokacija KAP-a u Podgorici (odlagalište otpada i bazen crvenog mulja).

“Kada je riječ o zaštiti prirode, Novaković Đurović je istakla da je u pripremi Nacrt zakona o zaštiti prirode, kao i da je Crna Gora proširila svoju teritoriju pod zaštićenim područjima, te da sada zvanično ima tri zaštićena morska područja – Park prirode Platamuni, Park prirode Katič i Park prirode Stari Ulcinj”, navodi se u saopštenju.

Time je završen proces, kazala je Novaković Đurović, uspostavljanja prvih zaštićenih područja u moru, uz obezbjeđenje uslova za njihovu adekvatnu zaštitu. Na taj način je površina zaštićenih područja u Crnoj Gori povećana za skoro 5000 ha.

“Ministarka je kazala da je Crna Gora nastavila sa prikupljanjem podataka u cilju identifikacije potencijalnih područja Natura 2000 i da je preduzet niz važnih koraka u pravcu postizanja efikasne zaštite Ulcinjske solane”, navodi se u saopštenju.

Šef jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Majkl Miler kazao je, kako se navodi, da EU želi da u ovom periodu uloži sve napore kako bi pomogla da Crna Gora ostvari napredak u ispunjavanju završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima.

“Naša posvećenost i odlučnost je jača nego ikad i želimo da radimo blisko sa Crnom Gorom na njenom evropskom putu. Važno je da sprovedemo korake širom regiona kako bi se eliminisala energetska zavisnost od Rusije i kako bi se ubrzala energetska tranzicija sprovođenjem reformi u energetskom sektoru”, kazao je Miler.

On je dodao i da evropski Zeleni dogovor kojim će Evropa postati prvi klimatsko neutralni kontinent, koji podrazumijeva smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, uključuje i Zapadni Balkan, pa su se lideri Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji obavezali da će postići klimatsku neutralnost do 2050. godine.

On je podsjetio da se ovaj Pododbor dešava u novom političkom kontekstu neposredno nakon parlamentarnih i dva mjeseca nakon predsjedničkih izbora i dodao da se nada da će uskoro doći do formiranja nove stabilne većine u Parlamentu koja će moći ubrzati proces pristupanja EU.

“Napredak u oblasti vladavine prava je taj koji će određivati ukupni tempo pregovora. Apelujemo na novi saziv Skupštine i na novu Vladu da se fokusira na ispunjenje privremenih mjerila u oblasti vladavine prava jer to može omogućiti zatvaranje većeg broja poglavlja u kratkom roku, to bi dalo pravi podstrek procesu pristupanja i to bi bilo nešto što je opipljivo i za vaše građane”, poručio je Miler.

On je podsjetio na novi plan rasta za Zapadni Balkan koji je predstavila Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, koji ima četiri stuba: približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanje regionalne ekonomske integracije, ubrzanje temeljnih reformi i povećanje pretpristupnih fondova.

Izvor: Vijesti

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.