Očaravajuća Nastassja Kinski

Nastasja Kinski (njem. Nastassja Aglaia Nakszynski) njemačka glumica, rođena 24. januara 1961. u Berlinu. Napustila je školu kada je imala šesnaest godina, da bi nastavila školovanje u Rimu, Minhenu, Karakasu, Parizu i Americi (u Aktors studiju kod Lija Strasberga).

Prvu značajniju ulogu imala je 1976. u filmu Vima Vendersa Pogrešan pokret, a prvu glavnu ulogu ostvarila je 1979. u filmu Romana Polanskog Tesa (Tess).

Biografija i karijera

Rođena je u Berlinu i ćerka je njemačkog glumca Klausa Kinskog i glumice Rut Brigite Tocki. Njeni roditelji su se razveli 1968. Oca je rijetko viđala, a zbog finansijskih problema, s majkom je živjela u jednoj komuni u Minhenu.

U rodnoj Njemačkoj započela je karijeru kao model. Kada je imala 13 godina zamenila je glumicu Lizu Krauzer u ulozi nijeme djevojke Minjon u filmu Vima Vendersa Pogrešan pokret. Kao tinejdžerka je 1976. nastupila u hororu britanske kuće Hamer (engl. British Hammer Film Productions) To the Devil a Daughter, gdje se u nekoliko scena pojavila naga, što je izazvalo oštre reakcije puritanske javnosti.

Sa 16 godina započela je vezu sa 28 godina starijim rediteljem Romanom Polanskim. Na nagovor Polanskog odlazi u SAD da studira glumu u Aktors studiju Lija Strasberga. Proslavila se ulogom devojke Tese Darbifild u istorijskoj drami Romana Polanskog Tesa iz 1979. Zatim je naga, omotana zmijom, pozirala fotografu Ričardu Avedonu, što joj je donijelo status seks-ikone.

Potom je nastupala u nekoliko Vendersovih filmova kao što su Paris, Teksas i Faraway, So Close.

Ulogu za pamćenje ostvarila je u remake-u horrora Cat People.

Tečno govori njemački, engleski, italijanski i francuski, a sporazumijeva se na ruskom i španskom.

Privatni život

Sa američkim glumcem Vinsentom Spanom ima sina Aljošu. Sredinom 80-ih udala se za egipatskog filmskog producenta Ibrahima Musu s kojim ima ćerku Sonju Lejlu. Par se razveo 1992. godine. Od 1991. do 1997. godine živjela je sa muzičarem Kvinsijem Džounsom s kojim ima ćerku Kenju.

Za Press priredio: Dragan Leković

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.