Od sledećeg mjeseca povećane zarade i nemedicinskom kadru u zdravstvu

Foto: Gov.me / Saša Matić

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić i predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore i Sindikata zaposlenih u zdravstvu potpisali su danas Granski kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost kojim su otklonjene nepreciznosti iz prethodnog  a kojim nemedicinsko osoblje zaposleno u zdravstvenom sistemu  nije ostvarilo pravo na povećanje zarada od 12,50 odsto.

Novim izmjenama nemedicinski radnici imaće uvećane koefiijente za zarade prema stručnoj spremi i složenosti posla koji obavljaju.

Poptisivanju Granskog kolektivnog ugovora pored resornog, prisustvovali su i ministar fininsija, Aleksandar Damjanović, kao i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić.

Minstar zdravlja, Dragoslav Šćekić kazao je da je potpisivanjem novog Ugovora  ispravljena velika nepravda u zdravstvenom sistemu gdje su na neki način nemedicinski radnici bili diskriminisani.

Mi u zdravstvenom sistemu ne smijemo praviti razlike među našim zaposlenima. Svi moraju imati osjećaj  da pripadaju jednom sistemu i u tom pravcu smo djelovali u prethodnom periodu, zahvaljujući svakako i ministru finansija, gospodinu Damjanoviću i ministarstvu finansija koji su pomogli da se obezbijede sredstva kako bi se ta nepravda ispravila, kazao je Šćekić.

On je kazao da će 43.Vlada odgovornom politikom nastaviti da radi na unapređenju  standarda zaposlenih, te da će u narednom periodu biti prilike da se i Fond za zdravstveno osiguranje i zaposleni u njemu nađu na agendi povećanja zarada uzimajući u obzir složenost poslova koje ova ustnova obavlja u okviru zdravstvenog sistema.

Ja kao ministar zdravlja sam jako zadovoljan da danas možemo da imamo ovu satisfakciju da naši zaposleni dobiju isti status, istu pažnju i da poželim u ime svih nas da svi u okviru sistema,  i prosvetni radnici, i policija, i svi drugi takođe dobiju ovakvu satisfakciju’, poručio je  Šćekić.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović kazao je da je današnjim činom dat podstrek jednom od vitalnih sistema u državi, sistemu zdravstva, imajući u vidu , kako je kazao, da je u prethodnom periodu došlo do određenih nepravdi u dijelu zarada.

Očekivanja su velika, ovo je jedan od ključnih sistema. Znate i sami da su neodgovornom politikom ukinuti doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje kao ustavna kategorija, sada moramo mnogo pažljivije i temeljnije  da planiramo politike u Fondu zdravstva, zajedno sa Ministarstvom i negdje je neophodno da se naprave ovakvi stimulansi i da se negdje da vjetar u jedra zaposlenima u toj instituciji. Što se tiče Ministarstva finansija, i generalno politike Vlade negdje smo na fonu da sačuvamo životni stadnard zaposlenima u javnom sektoru, imajući u vidu negativne efekte inflacije i nekih ranijih politika. Ovo ovdje danas što radimo jeste jedan inplus u tom pravcu. Narvano, očekujem da, u mjeri mogućega, zajedničkim dogovorom sa predsjednicima i drugih granskih sindikata nastavimo sa ovakvom politikom, čuvamo sistem i stvaramo uslove da imamo ozbiljan javni sektor sa ozbiljnim službenicima, poručio je ministar finansija.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore Nebojša Radonjić izrazio je zahvalnost  dvojici ministara, što su, kako je rekao, razumjeli problematiku sa  kojom se sindikati suočavaju.

Razumjeli su da su medicinki radnici i medicinski saradnici neraskidivo vezani u sistemu javnog zdravstva i da jedno bez drugoga ne može. Oni su nas jako dobor razumjeli i prije svega borba i zalaganje našeg sindikata danas je krunisano time da se potpiše ova izmjena granskog kolektivnog ugovora koja će ponovo  izjednačiti medicinske radnike, medicinske saradnike i nadam se da se više nikad neće desiti da neko odvaja nemedicinski i medicinski kadar, zaključio je Radonjić.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva, dr Mihailo Babović, kazao je da se sada Granski kolektivni ugovor vraća radnicima.

Definitivno smo napravili jedan iskorak naprijed. Nema više barijera između medicinskog i nemedicinskog kadra. Postoje dvije grupe koje smo formirali,a zdravstveni saradnici su uključeni sa svim specijalizacijama u sistemu zdravstva medicine, znači fizičari, biohemičari, hemičari itd. Jednostavno napravili smo i zaokružili nešto” kazao je Babović poručujući” da se određeni koeficijenti koji su otišli u Zakonu o zaradama, što se tiče ljekara vrate tamo gdje pripadaju i da na neki način svi  zajedno, kao jedan tim, a u ovom trenutku i jesmo jedan tim na čelu sa ministrom zdravlja napravimo i  zaokružimo jednu ozbiljnu priču  i da napravimo jedan ozbiljan Granski kolektivni ugovor koji se neće mijenjati na nekih 11 mjeseci, već da to bude mnogo duže, jedna strateška priča, poručio je Babović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje podržao je potpisivanje Granskog kolektivnog Ugovora rekavši da zdravstveni sistem čine i medicinski i nemedicinski kadar, te da predstavlja jedinstvo koje ne može da funkcioniše odvojeno.

Prosto je bilo pravedno, da ukoliko je povećanje bilo medicinskom kadru da to isprati i nemedicinski kadar. Fond zdravstva je tu kao neko ko će se truditi da obezbijedi sredstva za nesmetano funkcionisanje  zdravstvenog sistema i nadam se da od 2023. godine nećemo imati problema koje smo imali u prethodnom periodu, kazao je dr Kadić.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.