Odbor za razgraničenje Opštine Zeta: MJU što prije da donese predlog Odluke o uređenju odnosa između Podgorice i Zete

Foto: Dan

Ministarstvo javne uprave nije predstavilo predlog Odluke o privremenom uređenju odnosa između Podgorice i Zete ni nakon više od dvije nedelje, iako je predstavnik ministarstva, gospodin Janjušević, 21. februara konstatovao da će se kroz par dana isti definisati, jer predstavlja prioritet za taj resor, saopštili su predstavnici Opštine Zeta u Odboru za razgraničenje Mihailo Asanović, Milan Stanović i Bojan Popović.

Oni su apelovali na MJU da što prije donese predlog Odluke o privremenom uređenju odnosa između Glavnog grada i Opštine Zeta, uzimajući u obzir sve činjenice koje su dostavili, jer u suprotnom, „vrlo brzo nas čeka vanistutucionalno djelovanje zajedno sa građanima Zete“.

– Kao dodatak na navedeno, u medijima se pojavila informacija da razgraničenje između Podgorice i Zete mora da sačeka završetak procesa razgraničenja Podgorice i Tuzi. Navedena informacija da jedan proces razgraničenja mora da čeka završetak drugog je došla od strane ministra Đeljošaja. Naveo je da zakon ne propisuje slučaj da se iz jedne opštine odvoje dvije opštine, već samo jedna, tako da proces razgraničenja i podjele imovine prvo treba da se završi između Opštine Tuzi i Glavnog grada Podgorica u cjelosti, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, navedena izjava nema nikakvo uporište u zakonu, već predstavlja samo izražavanje želje da se prvo obave aktivnosti vezane za Tuzi, „na što gospodin Đeljošaj ima potpuno pravo, jer je i sam član organizacionog odbora ispred Opštine Tuzi“.

– Činjenice su da je izdvajanje Opštine Tuzi iz Glavnog grada proces koji je definisan kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji („Službeni list CG“, broj 31/17 od 12.05.2017. godine), dok je izdvajanje Opštine Zeta započeto kroz potpuno drugi proces, definisan kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji („Službeni list CG“, broj 92/22 od 22.08.2022. godine). Očigledno je da navedena dva procesa teritorijalnih promjena nemaju dodirnih tačaka, kao i to da su oba procesa okončana, kada je u pitanju izdvajanje ove dvije nove opštine, iz ugla zakonske regulative, što potvrđuje i samostalno funkcionisanje ovih novih opština. Činjenice su i to da razgraničenje teritorija i raspodjela imovine i dalje nisu obavljene ni za Tuzi ni za Zetu, ali se navedeno direktno tiče rada imenovanih organizacionih odbora, i nema veze sa prethodno pomenutim izdvajanjem opština, koje je obavljeno za Tuzi još prije skoro 7 godina, a za Zetu prije oko godinu i po. Treba uzeti u obzir da je u slučaju Tuzi organizacioni odbor donio predmetnu Odluku o privremenom uređenju odnosa, dok za Zetu čekamo Ministarstvo javne uprave i njihov predlog kako ova odluka treba da izgleda, a sve u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji, pojašnjavaju iz Odbora za razgraničenje.

U posljednjih mjesec intezivirana je priča oko razgraničenje Zete i Podgorice, iz svih uglova.

– Sigurni smo da je navedeno uticalo na reakciju i kod naših komšija, da pokušaju da ubrzaju svoj proces razgraničenja i raspodjele imovine koji je već neko vrijeme potpuno pauziran, i nama je drago zbog toga. Što se sve dijeli, i na koji način, između Glavnog grada i Opštine Tuzi i Opštine Zeta (zasebno), jeste predmet interesovanja pomenutih odbora. Ukoliko se na nivou organizacionih odbora ne postigne saglasnost za razgraničenje ili raspodjelu, o navedenom će odlučiti arbitražna komisija koju je dužna Vlada da formira. Rad i jednog i drugog organizacionog odbora ne treba da bude međusobno uslovljen, već smo sigurni da postoje kadrovski kapaciteti da se navedeni procesi vode uporedo, kako bi i Opština Tuzi i Opština Zeta što prije dobile ono što im pripada, i na taj način unaprijedile svoje svakodnevno ograničeno funkcionisanje. Sigurni smo da je i rast i razvoj i jedne i druge opštine direktno uslovljen procesom razgraničenja i raspodjele imovine, i upravo zbog toga se mora obezbijediti nesmetan rad oba odbora. Ko god prvi završi ovaj proces, samo može pružiti pomoć i podršku drugoj strani, ukazujući na put kojim treba ići, navodi se u saopštenju.

Zaključuju da se rad oba odbora mora nastaviti što prije.

– Za Tuzi se čeka skupštinsko usvajanje odluke koju prati promjena članova u organizacionom odboru, kako bi se proces dalje nastavio. Iz ugla Zete, nema nikakvih prepreka da se proces odmah nastavi, tako da ovim putem apelujemo na Ministarstvo javne uprave da što prije donese predlog Odluke o privremenom uređenju odnosa između Glavnog grada i Opštine Zeta. Sve činjenice koje smo dostavili Ministarstvu javne uprave, kao resornom organu koji vrši nadzor na ovim procesima u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji, moraju biti uzete u obzir, kako bi ovaj proces imao smisla. U suprotnom, vrlo brzo nas čeka vanistutucionalno djelovanje zajedno sa građanima Zete, saopštili su članovi organizacionog odbora ispred Opštine Zeta.

Izvor: Dan

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.