Otkrivena buka iz zone potrage za nestalom podmornicom

Foto: Danas

Kanadska letjelica je otkrila podvodnu buku u oblasti potrage za nestalim podmornicom, saopštio je sjeveroistočni okrug američke obalske straže.

Pretrage su dale negativne rezultate, ali će se nastaviti, prenosi Gardijan.

https://twitter.com/USCGNortheast/status/1671372007110320128?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1671372007110320128%7Ctwgr%5Ebea1fb596745f3587a870d3e30bb8e6f2ad3dbcd%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rts.rs%2Flat%2Fvesti%2Fsvet%2F5217351%2Fotkrivena-buka-iz-zone-potrage-za-nestalom-podmornicom.html

Kapetan američke obalske straže Džejmi Frederik rekao je novinarima da su američki i kanadski avioni pretražili više od 25.900 kvadratnih kilometara mora u potrazi za nestalom podmornicom “Titan” u kojoj je bilo petoro ljudi kada je nestala tokom pokušaja da dođe do olupine Titanika u nedjelju.

Ekipe za potragu čule su zvukove udaranja u intervalima od 30 minuta, prenose američki mediji. Si-En-En i Roling stoun su citirali interna vladina dokumenta u kojima se kaže da je otkriveno lupanje, i izvijestili da su se buka i dalje čula nakon što su dodatni uređaji postavljeni četiri sata kasnije.

U dopisima nije razjašnjeno kada se u utorak čulo lupanje, niti koliko dugo, navodi Gardijan.

Operacija potrage za turističkom podmornicom “Titan” kompanije OceanGate’s, koja je u nedjelju nestala na putu ka olupini Titanika, traje od nedjelje.

Proširena potraga uključuje četiri dodatna plovila i pet vozila na daljinsko upravljanje koja imaju sposobnost da idu pod vodu. Procjenjuje se da je putnicima u nestaloj podmornici ostalo “oko 40 sati vazduha za disanje”.

Kompanija OceanGate’s je u ponedjeljak potvrdila da je izgubila kontakt sa podmornicom oko sat i 45 minuta nakon poniranja.

“Istražujemo i mobilišemo sve opcije da bezbjedno vratimo posadu. Naš fokus je na članovima posade i njihovim porodicama. Radimo na bezbjednom povratku članova posade”, saopštila je kompanija.

U potragu za plovilom i petoro članova posade uključeni su i vojni avioni, podmornice i sonarne bove. Pomažu vladine agencije i mornarice SAD i Kanade, ali i komercijalne kompanije.

Američka obalska straža saopštila je da je površinsku potragu za podmornicom izvršio i istraživački brod “Polarni princ” koji se koristi za transport podmornica do mjesta olupine Titanika.

Spasioci se utrkuju sa vremenom pošto “Titan” u rezervi za hitne slučajeve ima kiseonika za 96 sati, a nije moguće da oni koji su u podmornici sami izađu jer je plovilo zapečaćeno vijcima sa spoljne strane.

Brod koji je nosio podmornicu krenuo je iz Sent Džonsa u Kanadi, stigao je blizu lokacije olupine Titanika u Atlantskom okeanu, odakle je podmornica sa petoro članova posade započela ekspediciju.

Porodica britanskog milijardera Hemiša Hardinga potvrdila je u ponedjeljak da je on bio jedan od putnika.

Mediji prenose da je u podmornici bio i Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač kompanije OceanGate’s koja organizuje turističke ture do olupine Titanika.

Ostali članovi posade bili su jedan francuski istraživač i dvojica bogatih Pakistanaca – otac i sin.

Olupina čuvenog broda Titanik nalazi se na dubini od 3.800 metara na dnu Atlantika, na oko 600 kilometara od obale kanadske pokrajine Njufaundlend.

Izvor: RTS

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.