Panika zbog zemljotresa, mještani Golije zabrinuti: Najgore je noću

Foto: Screenshot/RTCG

Zemljotres jačine 4,6 stepeni po Rihteru pogodio je danas područje oko Nikšića, a osjetio se u većem dijelu Crne Gore. Mještani Golije zabrinuti su zbog potresa tla, a evidentirane su i brojne štete na kućama.

Kako je kazao Dragoljub Manojlović iz Mjesne zajednice Krstac za emisiju Mreža, mještani su mnogo zabrinuti i da ih više brinu manji potresi koji su uslijedili. 

„Nimalo ovdje nije prijatno živjeti. Zemljotres nas je pogodio i sinoć. U strahu smo svi, a manje zemljotrese osjećamo zadnjih 15 dana“, kazao je on. 

Manojlović je kazao da su obišli jednog domaćina koji se požalio da mu je zbog potresa pričinjena šteta na kući.

„Mještani su baš zabrinuti, a najgore je noću“, požalio se on. 

Potpredsjednik opštine Nikšić Zoran Tomić kazao je da su ekipe inženjera i predstavnici komisije za procjenu štete stalno na terenu.

Najviše zahtjeva zanadoknadu štete dolazi iz Banjana. 

„Obišli smo oko 90 domaćinstava. Neki zahtjevi su neopravdani, a komisija i inženjeri će to ocijeniti. Imamo prijava iz grada, Nikšićke Župe i Kličeva i obično su to stare kuće, stare po 100 godina“, dodao je Tomić.

Tomić je napomenuo da je u pitanju pružanje jednokratne pomoći.

„Mi ne možemo pružiti kompletnu naknadu štete. Naći ćemo mjeru sa kojom će biti zadovoljni i građani“, poručio je Tomić. 

Struka, pak, tvrdi da ne mogu prognozirsti da li će se desiti novi potres. 

Profesor geografije Goran Grozdanić tvrdi da je područje oko Nikšića trenutno seizmološki najaktivnije.

„Panike među narodom ima i sve ovo može alarm za veći potres, a može biti i smirivanje tla. Nerijetko se dešava da nakon većeg zemljotresa bude i deset manjih koji pogode isto to područje. U ovom trenutku ne možemo tačno prognozirati da li će se desiti novi potres“, zaključio je Grozdanić. 

Podsjetimo, zemljotres jačine 4,3 Rihtera sinoć je registrovan 30 kilometru sjeverozapadno od Nikšića, a 75 kilometru od Podgorice.

Nedavno, sredinom marta, zemljotres jačine 5,4 stepeni prema Richteru pogodio u 4.06 sati zapad naše zemlje, granično područje uz Bosnu i Hercegovinu.

Epicentar tog zemljotresa bio je na pet kilometara od mjesta Čarađe u opštini Nikšić. Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

Nakon prvog jačeg potresa u četvrtak ujutro, uslijedila je serija od oko 30 slabijih. Taj zemljotres je napravio materijalnu štetu u nekoliko sela na Goliji.

Izvor: RTCG

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.