Patrijarh Porfirije: Niko ne treba da uči Crkvu šta je Kosovo i kako treba da postupa

Foto: TV Hram

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je Srpska pravoslavna crkva uvijek bila uz srpski narod na Kosovu i Metohiji, da nikada nije odstupala od KiM i da ga nikada nije napuštala, pa neće ni sada.

Posle molebana koji je služio u Hramu Svetog Save za Srbe i njihove svetinje na Kosovu i Metohiji, koji je služen i u još četiri hrama SPC u Beogradu, Porfirije je poručio da SPC nikada neće odustati od onoga što su branili naši sveti preci i da će uvijek biti molitvom uz one koji su ostali na svojim ognjištima.

“Sazvali smo ovo smireno zato što smo narod Božji i znamo šta za nas znači Kosovo i Metohija, jer je crkva na KiM uvijek bila crkva i nikada nije odstupala od KiM i nikada ga nije napustila. Nikada nije ostavljala narod svetinje, gradove i sela. Nikada, pa ni sada. Crkva je na KiM i sada i biće, pošto znamo da to Gospod hoće”, poručio je Porfirije.

Kako je rekao, ne iz praznih kabineta, ne zvonom nego djelom, crkva je kroz vjekove čuvala kosovski duh i nosila ga gdje god da je narod i širila ga.

“Naša crkva, zajedno sa narodom, odlično zna važnost Kosova i Metohija, svakog pedlja njene teritorije. Stoga nema potrebe, niko ne treba da uči Crkvu šta je Kosovo i kako treba da postupa u vezi sa Kosovom i oko Kosova”, istakao je Porfirije.

Dodao je da se mnogi sada pitaju zašto se ne oglašava Crkva i šta misli.

“Pored dobronamjernih, koji biće Crkve ne razumijeju ili bi hteli da je kroje po svojoj slici i prilici, najinteresantiji su nam oni koji takva pitanja postavljaju, a od Crkve im se kosa na glavi podiže. Kada se oni pitaju zašto Crkva ćuti, dužnost nam je da im poručimo da se mole Bogu da prosvetli njihov um”, rekao je patrijarh.

Takvi bi, kaže, da i u ovim teškim vremenima, još više siju smutnju i haos.

“Htjeli bi da jedne drugom prozivamo, da niko ne pokaže ni dozu smirenja, makar u dane četrdesetice, pa bi da Crkvu upregnu da bude u njihovom programu izvođač radova u nedobronamjernom i licemjernom radu. Mi dobro znamo da je njima do Kosova stalo koliko i do vanjskog snijega. Crkva se uvijek neumorno oglašavala o KiM i svjedočila istinu o KiM. I to što je radila u prošlosti, činiće i u budućnosti”, poručio je patrijarh.

Naglasio je da se neki pitaju zašto Crkva u dane posta i teške vremena poziva na molitvu, u stilu “nema šta pametnije da radi, crkva se moli” a takvima patrijarh poručuje da je najjače oružje koje ima hrišćanin molitva.

“Zato ćemo svakodnevno u ovom i ostalim hramovima moliti se za KiM. Nemamo ništa protiv da svako izrazi brigu o svetoj srpskoj zemlji KiM na svoj način i da ga organizuje izvan hrama. Ali Crkva ne može pristati da se bez nje izvan hrama neko oblači u njeno ime i koristi njeno ime bez obzira o kojoj vrsti organizacije se radi. Bez obzira što može imati istinske i časne namjere”, naglašava Porfirije.

Ističe da Crkva zna ko je i šta je, a da iza raznih organizacija ne znaju ko stoji, a često to ni oni sami ne znaju.

Mi moramo voditi računa, kao crkva, ističe, zbog odgovornosti, da budemo oprezni i da ne dozvolimo sebi da na bilo koji način budemo upotrijebljeni, čak i kada neko ima najjbolje namjere.

“Crkva nikada nije bila, niti će biti, niti može biti faktor sukoba, već mjesto za razumijevanje i tješenje. Ona je tu da tješi da bude kompas i orijentir, a nikako da doprinosi razdorima”, poručio je Porfirije.

Zaključio je da smo potrebni jedni drugima i da zato Crkva nikada nećemo dozvoliti da ustanemo jedni protiv drugih.

Izvor: RTS

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.