Pavićević na čelu Komisije za unapređenje odnosa sa Italijom

Foto: Gov.me/Saša Matić

Uspostavljanje direktnih i otvorenih kanala stalne komunikacije sa Italijom cilj je Komisije za unapređenje odnosa Crne Gore i te države u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike, saopšteno je iz Vlade nakon konstitutivne sjednice tog tijela.

Za predsjednika Komisije naimenovan je potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević, a njeni članovi su ministri zdravlja, prosvjete, nauke i inovacija, rada i socijalnog staranja, evropskih poslova, vanjskih poslova.

U Komisiji su i predstavnici kabineta premijera Milojka Spajića, zatim Pavićevića, kabineta ministra finansija Novice Vukovića i Generalnog sekretarijata Vlade.

Iz Pavićevićevog kabineta su podsjetili da je Komisija obrazovana odlukom Vlade od 29. decembra.

Komisija je formirana imajući u vidu da da je neophodno definisanje okvira strateške saradnje između Crne Gore i Italije i modaliteta jačanja međusobnih odnosa, polazeći od tradicionalnih prijateljskih, istorijskih i savremenih veza koje postoje između Crne Gore i Italije.

Komisija je formirana i s obzirom na aspiraciju Crne Gore da postane punopravna članica Evropske unije (EU) i na podršku koju Italija pruža tom procesu.

Kako je obrazložio Pavićević, prevashodni cilj te komisije je uspostavljanje direktnih, otvorenih kanala stalne komunikacije sa Italijom, kao osnivačem EU, koja pruža snažnu podršku proširenju Unije.

Cilj su i moguća saradnja i podrška Italije u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju, koji je dostavljen Danu.

Navodi se da su redovni zadaci Komisije da prati, koordinira i identifikuje nove mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike Crne Gore sa Italijom.

Među redovnim zadacima Komsiije je i da predlaže nova rješenja za unapređenje odnosa i saradnje u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike između organizacija i državnih institucija dvije države.

Iz Pavićevićevog kabineta su naveli da su, u skladu sa planom rada i platformom o saradnji sa Italijom, već preduzete mjere i aktivnosti na definisanju okvira saradnje i mogućih aktera s obje strane.

– U cilju realizacije prve zvanične posjete Italiji, koja je planirana za kraj februara ili početak marta, obavljene su pripremne aktivnosti koje se odnose na organizaciju sastanaka sa ministrom zdravlja O. Skilaći i drugim partnerima, kao i na obilazak najznačajnijih medicinskih centara u Regiji Toskana – navodi se u saopštenju.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.