Poljska preuzima predsjedavanje OEBS-om

Ilustracija

Poljska danas od Švedske preuzima jednogodišnje predsjedavanje Organizacijom za evropsku bezbijednost i saradnju, a dužnost predsjedavajućeg vršiće šef poljske diplomatije Zbignjev Rau.

Rau je ranije rekao da će u centru poljskog mandata biti podrška rješavanju konflikata i narodima pogođenim konfliktom, izazovi koje je donijela pandemija korona virusa i sprovođenje duha saradnje koji njeguje OEBS.

„Naša je dužnost kao OEBS da pružimo zaštitu i pomoć najslabijima, civilima, ženama i djeci od posljedica sukoba. Posjedujemo potreban instrumentarij dugotrajno iskustvo u pružanju pomoći ljudima kojima je potrebna”, rekao je Rau u Stalnom savjetu OEBS-a.

Govoreći o političko-vojnoj dimenziji angažmana OEBS-a, on je istakao kontrolu naoružanja i mjere za izgradnju povjerenja i bezbjednosti kao ključne za cijelo područje te organizacije.

Kada je riječ o ekološkoj i ekonomskoj dimenziji, poljsko predsjedavanje će se, prema riječima ministra, koncentrisati na oporavak i modernizaciju privreda.

Poljska namjerava da vidi dalje od sadašnje pandemije kovida-19 „kako da se izgrade otpornije privrede pripremljene za buduće izazove”, rekao je Rau, prenosi Beta.

On je kao aktivnosti poljskog predsjedavanja u trećem stubu OEBS-a, humanoj dimenziji, najavio podršku Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava, Visokom komesaru za nacionalne manjine i Predstavniku za slobodu medija.

OEBS, čije je sjedište u Beču, osnovan je 1973. i najveća je međuvladina bezbjednosna organizacija u svijetu sa 57 zemalja članica i 11 zemalja partnera.

Poljska je već predsjedavala OEBS-om 1998. godine, a poslije njenog sadašnjeg mandata, tu funkciju 2023. godine treba da preuzme Sjeverna Makedonija.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.