Popović – Ramčilović: Vrijeme je da prevaziđemo teme koje dijele narod Balkana

Foto: Direktorat za Interkulturalizam

Potrebne su nam nove strategije za napredak i novi modeli društvenog razvoja. Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odličnu saradnju i treba da promovišu takav model uzajamne podrške. Naročito kroz interkulturalizam i njegov holistički, inkluzivan pristup razvoju, promovišemo vrijednosti koje nas ujedinjuju i razmjenjujemo pozitivne prakse i iskustva, poručeno je sa sastanka v.d generalne direktorice Direktorata za Interkulturalizam Ljudmile Mile Popović i Zećira Ramčilovića, ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori.

Popović je, kako je saopšteno, upoznala ambasadora Ramčilović sa aktivnostima Direktorata od svog osnivanja, i izrazila želju za saradnjom sa Sjevernom Makedonijom u dijelu unapređenja principa interkulturalizma, kulturne diplomatije i mirnodopskog razvoja.

Popović je istakla da je Direktorat za interkulturalizam, za sada, jedina državna institucija takvog tipa u svijetu.

“Upravo zbog toga, uz veliku čast imamo i veliku odgovornost. Želimo da unaprijedimo kvalitet suživota kod nas i u regionu, i stoga predlažemo da Crna Gora i Sjeverna Makedonija formiraju mješovitu komisiju za interkulturalizam”, kazala je Popović.

Ambasador Ramčilović se zahvalio Popović na posjeti, i istakao da je upravo interkulturalizam ono što je potrebno šarenolikom Balkanu, i da je potrebno da se vrijednosti i principi interkulturalizma prošire u cijelom regionu.

‘Vrijeme je da prevaziđemo teme koje dijele narod Balkana. Ova sjajna inicijativa bi bila ključna za razmjenu iskustava – ona bi značajno doprinijela kvalitetu i intenziviranju bilateralne saradnje između Crne Gore i Sjeverne Makedonije’, rekao je Ramčilović.

Društvena kohezija i integracije su, prema riječima Popović, ključ za naš opstanak i dalji razvoj.

“Od njih zavisi opšta ljudska bezbjednost, održivi razvoj i opšti društveni napredak u našim državama i u regionu, Formiranjem mješovite komisije za interkulturalizam, ojačali bi institucionalnu posvećenost ideji jedinstva u raznolikosti, ljudska prava i ljudske odgovornosti, i spremnost za budućnost, koja zahtijeva jačanje društvene kohezije za rješavanje globalnih izazova i građenje nove smjernice za ljudski razvoj. Naše dvije zemlje mogu zajedno pokazati sta je moguće izgraditi ovakvom saradnjom”, istakla je Popović.

Navodi se da Ramčilović je ukazao na to da je Sjeverna Makedonija prepoznala važnost interkulturalnog dijaloga i to demonstrirala izradom nacionalne strategije iz te oblasti još 2019. godine.

“No, Sjeverna Makedonija jos uvijek nema institucionalnu jedinicu posvećenu tim pitanjima i zato pozdravlja proaktivnu viziju Crne Gore koja je osnovala Direktorat za interkulturalizam, a kojem sada predstoji izrada nacionalne strategije za interkulturalizam”, kazao je on.

Ambasador Ramčilović je impresioniran brzinom i kvalitetom razvoja Direktorata i svesrdno je pozdravio inicijativu Direktorata da pokrene međunacionalnu kooperaciju. Istakao je da je upravo ovakva razmjena iskustava dobra prilika za saradnju i uzajamno osnaživanje institucionalnih i društvenih kapaciteta i pozitivnih smjernica.

‘Sjeverna Makedonija je ozbiljno posvećena ideji interkulturalizma i svesrdno podržavamo inicijativu za formiranje mješovite komisije za interkulturalizam. Zahvaljujem Vam na ovoj inicijativi – biće to izuzetan primjer saradnje’, zaključio je ambasador Ramčilović.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.