Poreska uprava u prvom kvartalu 2024. naplatila 444,44 miliona eura bruto prihoda

U prvom kvartalu 2024. godine Poreska uprava (PU) je naplatila 444,44 miliona eura bruto prihoda.

To je, kako je su saopštili iz PU, za 87 miliona eura, ili 24,5 odsto, više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Plan naplate prihoda za prvi kvartal premašen je za 58 miliona eura ili 15 odsto. Rast naplate zabilježen je kod svih kategorija. Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je za 45,6 miliona eura više u odnosu na isti period lani, rast je ostvaren i u odnosu na plan za 2024. godinu za 31,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Naplata poreza na dodatu vrijednost iznosila je 109 miliona, što je više za 18,5 miliona u odnosu na prošlu i 4,4 miliona eura iznad plana za ovu godinu.

“Naplata doprinosa je iznosila je 122,71 milion eura i veća je od naplate za prošlu godinu za 13,7 miliona eura, a od plana za 8,8 miliona eura. U martu tekuće godine ostvarena bruto naplata prihoda iznosila je 245,7 miliona eura što je za 52 miliona eura  ili 27 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 39 miliona eura ili 19 odsto više u odnosu  na plan  prihoda za mart”, pojasnili su iz Poreske Uprave.

PU očekuje nastavak trenda rasta naplate budžetskih prihoda kroz modernizaciju procesa, pojednostavljenje postupka dobrovoljnog izvršavanja poreskih obaveza, prinudnim mjerama kroz veću primjenu inspekcijskog nadzora i aktivnostima naplate zasnovanih na analizi rizika, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.