Postignut dogovor u Briselu; Petković: Sačuvali smo mir i KM tablice

Foto: Politika

Poslije višesatnih pregovora u Briselu, postignut je dogovor Beograda i Prištine o tablicama. Dogovoreno je da će Beograd prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na KiM, dok će Priština obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas o detaljima dogovora, prenosi RTS.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da sporazum Beograda i Prištine o registarskim tablicama povećava bezbjednost i pojačava napore da se normalizuju odnosi.

“Cijenim konstruktivan pristup i fleksibilnost koji su za rezultat dali ovaj važan sporazum između Kosova i Srbije. Sporazum povećava bezbjednost i pojačava napore da se normalizuju odnosi”, naveo je Hovenijer na Tviteru, nadovezujući se na tvit portparola Stejt departmenda Neda Prajsa, koji je rekao da SAD pozdravljaju dogovor.

Srpska lista je saopštila da pozdravlja dogovor koji je postignut u Briselu, čime je, kako se navodi, potvrđeno da KM tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati, niti će se pisati kazne građanima koji posjeduju vozila sa KM tablicama.

“Želimo da građane obavijestimo da će svi vlasnici vozila sa KM tablicama moći normalno da funkcionišu i kada im postojeća registracija istekne moći će da produže važenje registracije KM kao i do sada. Dakle, svi vlasnici vozila sa KM tablicama će moći nesmetano da koriste i produžavaju registraciju za vozila sa KM tablicama”, navodi se u saopštenju.

Preciziraju da postojeće tablice ostaju i da će moći da se produžavaju, a da se nove za sada neće izdavati.

“Podsjećamo da je naš stav bio da KM tablice ostanu, da se građanima ne oduzima imovina, da se ne pišu nikakve kazne, niti da im se onemogućava sloboda kretanja. Mi smo tražili da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava”, navodi Srpska lista.

Kako javlja dopisnik RTS-a sa administartivnog punkta Jarinje, vozačima sa KM tablicama pripadnici kosovske policije ne uručuju ni opomene, što je do sada bila praksa.

Na Jarinju uobičajena je procedura, nema gužvi niti dužih zadržavanja.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su sporazum između Beograda i Prištine u vezi sa sporom oko registarskih tablica na sjeveru Kosova, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters.

Prajs je ocijenio da su to “mjere kojima će se izbjeći dalja eskalacija tenzija”.

“Pohvaljujemo sporazum dvije zemlje kojim će se u potpunosti i hitno normalizovati odnosi pod okriljem dijaloga Evropske unije. Podržavamo dijalog EU kao najbolji put kojim će Srbija i Kosovo imati evropsku budućnost”, naveo je portparol Stejt departmenta.

Prajs je rekao da SAD pozdravljaju odluku dvije strane da se na prvo mjesto stave interesi naroda i poboljša kvalitet svakodnevnog života.

“Dvije strane su napravile ogroman korak juče, pod okriljem EU, ka učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu. SAD pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak”, istakao je Prajs.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me