Povjerljivi dokumenti pronađeni u kući Majka Pensa

Foto: EPA-EFE/ SAUL LOEB POOL

U kući bivšeg američkog potpredsednika Majka Pensa pronađeni su poverljivi dokumenti, javlja BBC.

Kako navode dokumenti, koje je Penskov advokat otkrio prošle nedelje u njegovoj kući u Indijani, predati su FBI.

Specijalni zastupnici već su počeli da pregledaju poverljiva dokumenta nađena kod predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Tramp se suočava sa krivičnom istragom zbog navodnog pogrešnog rukovanja dosijeima.

Penskovi  predstavnici poslali su pismo Nacionalnom arhivu u kojem su ih upozorili na dokumente. FBI je došao u dom bivšeg potpredsednika da ih preuzme, dodali su u posebnom pismu.

„Mali broj poverljivih dokumenata“ je „nenamerno spakovan i prevezen“ u Pensov dom na kraju predsedničkog mandata Donalda Trampa, napisao je njegov advokat u pismu koje je podelio sa američkim medijima.

Pens je zamolio advokata koji je specijalizovan za rukovanje poverljivim dokumentima da pregleda dokumente u njegovom domu „nakon što je postalo javno da su poverljivi dokumenti pronađeni u rezidenciji predsednika Džo Bajdena u Vilmingtonu“, navodi se u pismu.

Još šest poverljivih dokumenata pronađeno je u petak tokom 13-časovne pretrage kuće predsednika Bajdena u Delaveru.

Predsednik je ponudio pristup „svom domu kako bi omogućio Ministarstvu pravde Ministarstvu pravde da izvrši pretragu po sobi u potrazi za potencijalnim potpredsedničkim zapisima i potencijalnim poverljivim materijalom“, rekao je Bauer u saopštenju u subotu.

Ranije ovog meseca, Bajdenovi advokati su rekli da je prva serija poverljivih dokumenata pronađena 2. novembra u Penn Bajden centru, istraživačkom centru koji je predsednik osnovao u Vašingtonu.

Još jedan set zapisa pronađen je 20. decembra u garaži u njegovoj kući u Vilmingtonu, dok je drugi dokument pronađen u ostavi u kući 12. januara, rekli su njegovi advokati.

Otkrića u domovima Majka Pensa i Džoa Bajdena dolaze u trenutku kada se bivši predsednik Donald Tramp takođe suočava sa istragom zbog njegovog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima i njegovog navodnog propusta da se povinuje sudskom pozivu.

Stotine poverljivih zapisa pronađeno je u Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi – Tramp i njegovi advokati su se opirali predaji dokumenata sve dok FBI nije izvršio raciju u vikendici na Floridi prošlog avgusta.

On je negirao bilo kakvu nepravdu, navodeći da je FBI prema predsedniku Bajdenu bio povoljnije tretiran.

Izvor: Danas

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.