Prava Crna Gora predala izmjene zakona protiv “investicionih požara”

Foto: Prava Crna Gora


Prava Crna Gora predala je danas u Skupštinsku proceduru Predlog izmjene i dopune Zakona o šumama, kojim se zabranjuje promjena namjene izgorelog šumskog zemljišta u periodu od 30 godina od dana nastanka požara, kao i svaka aktivnost, kojom se sprečava obnova izgorele šume u periodu od 30 godina od dana nastanka požara.

Dodaju da razlog za usvajanje ove dopune je često podmetanje takozvanih „investicionih požara“ te dalja zloupotreba prenamjenom iz šumskog u građevinsko zemljište.

“Svjedoci smo brojnih šumskih požara na različitim lokacijama u Crnoj Gori, na kojima su poslije izvjesnog vremena umjesto obnovljenih šuma nikli objekti za stanovanje, poslovni i drugi objekti. U mnogim slučajevima se radi o namjerno podmetnutim požarima, takozvanim „investicionim požarima“ koji imaju za cilj da unište drveće i drugu vegetaciju u šumi da bi se oslobodio prostor za izgradnju objekata. Tako se smanjuju površine pod šumom i gube dragocjeni šumski resursi”, poručuju iz Prave Crne Gore.

Predloženom izmjenom Zakona o šumama pooštrene su i kazne za fizička i pravna lica koja učine prekršaje koji mogu ili dovode do izazivanja požara u šumi.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić ovim povodom je kazao:

„Ovakvim zakonskim rešenjem stavlja se tačka na „investicione požare“, a u koncipiranju izmjena i dopuna, prije svega u dijelu tridesetogodišnje zabrane, ugledali smo se na Španiju, koja u Evropi nije izuzetak u pogledu borbe protiv „investicionih požara“ i sa njima povezanom građevinskom mafijom.
Možemo samo da zamislimo koliko je objekata u Crnoj Gori u prethodnim decenijama niklo na prethodno namjerno opožarenim prostorima, putem kasnije promjene namjene zemljišta. Usvajanjem ovog zakonskog rešenja stavićemo tačku na uništavanje naših prirodnih resursa na ovaj nezakoniti i perfidni način iza koga se kriju interesi tajkuna.
Pozivamo sve političke partije i poslanike u Skupštini Crne Gore da usvojimo ovo zakonsko rešenje već na prvoj Sjednici sledećeg jesenjeg zasijedanja Skupštine.“

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me