Prebivalište u Podgorici promijenio 1.691 birač

Rok za predaju izbornih lista za izbore koji će biti održani 23. oktobra u 15 opština istekao je sinoć. I uoči ovih izbora primjetno je mijenjanje mjesta prebivališta za, kako neki pretpostavljaju, potrebe izbornog procesa.

To potvrđuju podaci za Glavni grad, ali i za neke manje opštine. Postavlja se pitanje, da li naši zakoni ovo prepoznaju kao zloupotrebu prava, te postoje li sankcije, piše RTCG.

Turizam je najrazvijenija privredna grana u Crnoj Gori, a posljednjih godina primjetan je i takozvani izborni turizam, gdje jedna osoba glasa u više opština. Tako i Podgorica, u kojoj su, pored ostalih 14 opština, zakazani izbori za 23. oktobar, od početka godine ima nove birače.

„Za vremenski period od 01.01. do 23.09. promjenu je izvršilo 1.691 lice, odnosno birač. Ukupan broj birača upisan u Podgorici na današnji dan je 143.419 birača. Ako uporedimo ovu brojku u odnosu na isti period prošle godine, nije toliko dramatična. Prošle godine smo imali promjenu 1.558 birača“, kazao je Radovan Popović iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova pojava mogla bi biti razlog za brigu. Ako uzmemo u obzir da je, na primjer, za jedan mandat u Podgorici potrebno oko 3.000 glasova.

No, zakoni ne mogu da ulaze u namjere onih koji mijenjaju mjesto prebivališta, te ih je nemoguće sankcionisati. I Šavnik, koji godinama bilježi negativan prirodni priraštaj, na ovim izborima imaće više birača nego na prethodnim.

„Mi smo navikli od naših političara da zloupotrebljavaju sve što se zloupotrijebiti može, tako da se dešava da promjena prebivališta ne bude realna potreba, već izvor problema, zloupotreba u praksi, a možemo samo da zamislimo profil čovjeka koji pristaje na to da uđe u proceduru promjene prebivališta po zahtjevu ili želji neke partije za koji glas više“, rekla je Milena Gvozedonić iz CDT-a.

Ovakve pojave obilježile su i izborni proces prošle godine u Mojkovcu, kada su se građani, samoinicijativno, organizovali da, kako su poručivali, brane birački spisak. No, izborni turizam nije jedina prilika za zloupotrebe. Prilikom predaje izbornih lista, partije predaju i potpise podrške, a građani mogu provjeriti da li je neko njihove podatke zloupotrijebio u tu svrhu.

„Postupak i organizacija predavanja izbornih lista je u nadležnosti DIK-a, tačnije, OIK-a, tako da su oni relevantan organ, koji vam može dati odgovor na to pitanje“, dodao je Popović.

O setu izbornih zakona, koji bi spriječio ili bar smanjio mogućnost zloupotrebe, godinama se samo pokreće dijalog u parlamentu, ali izborni procesi prolaze bez njih.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me