Preminuo Bil Rasel, legendarni as NBA lige

Bil Rasel i Majkl Džordan Foto: Profimedia

Slavni košarkaš Bil Rasel preminuo je u 89. godini. Bio je jedan od najvećih u istoriji igre pod obručima, osvojio je čak 11 NBA titula i to u vrijeme kada nije bilo lako biti košarkaška zvezda kao Afroamerikanac.

Učinio je Boston Seltikse velikima prije Larija Birda i od 1956. do 1969. ostvario je rezultate kakve niko ni izbliza nije ponovio – pa ni veliki Majkl Džordan.

Vijest o njegovoj smrti objavila je porodica, na njegovom Tviter nalogu:

“Teška srca želimo da obavjestimo sve Bilove prijatelje, navijače i pratioce. Bil Rasel, najveći pobjednik u istoriji američkog sporta, preminuo je mirno na današnji dan, sa 88 godina, sa suprugom Dženin kraj sebe. Detalji njegove komemoracije biće objavljeni uskoro”, navedeno je u saopštenju.

“Bilove dve šampionske titule u srednjoj školi ponudile su nagoveštaj neponovljivog niza timskih uspjeha koji su usljedili. Dva puta je bio koledž šampion, bio je kapiten zlatnog olimpijskog tima SAD, 11 puta je bio prvak NBA i osvojio je dvije NBA titule kao prvi crnac trener bilo kog profesionalnog sportskog tima u Sjevernoj Americi”, objašnjeno je.

“Uz to, Bil je nagrađen nizom individualnih priznanja koje niko nije ostvario ni prije, ni poslije njega. Tokom 2009. godine, nagrada za najboljeg igrača NBA finala preimenovana je u “Bil Rasel najkorisniji igrač NBA finala”, podsjetila je porodica.

Vijest o njegovoj smrti potresla je sve u Americi i sigurno će narednih dana NBA liga i legende tamošnjeg sporta naći način da na pravi način odaju poštovanje ovakvom velikanu.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me