Preminuo legendarni trener Miodrag – Miško Popović

Foto: Rukometni savez CG

Miodrag – Miško Popović, jedan od tvoraca najvećih uspjeha crnogorskog rukometa preminuo je danas u 81. godini na Cetinju.

Poslije duže bolesti na vječni počinak otišao je stručnjak koji je iznjedrio najveća imena cetinjskog, crnogorskog i svjetskog rukometa, prenosi RTCG.

Miško Popović je rano na Cetinju počeo da igra rukomet, a nakon završetka igračke karijere i povratka iz Makedonije započeo je trenersku karijeru u Lovćenu. Tokom decenija uspješnog rada postigao je vrhunske rezultate sa cetinsjkim rukometašima. Njegovi izabranici postali su najbolji klub u Crnoj Gori, a kasnije mnogi od njih bili i šampioni SR Jugoslavije i četvrtfinalisti Kupa evropskih šampiona 2001. godine, kada su u dvomeču elimminisani od moćnog Kila iz Njemačke.

Miško Popović stvorio je sjajnu generaciju Lovćena koja je svoj prvi veliki uspjeh zabilježila 1979. godine na juniorskom prvenstvu velike Jugoslaije osvajanjem drugog mjesta, a koju su pored ostalih činili Veselin Vujović, Pero Milošević, Nikola Adžić, Dragan Miljenović, Ranko Popović. Vujović i Milošević sa Metaloplastikom iz Šapca su dva puta bili klupski prvaci Evrope. Veselin Vujović postao je jedan od najboljjih igrača svijeta svih vremena. Popovićev odličan reezultat bio je i uvodjenje Lovćena u Prvu ligu 1988. godine.

Miško je nastavio sa stvaranjem velikih rukometnih imena, pa su pod njegovom rukom kasnije stasali reprezentativci Petar Kapisoda, Goran Djukanović, Ratko Djurković, potom Mladen Rakčević i ostali. Jednom riječju, Miško je bio vrhunski stručnjak, stvaralac ispred svog vremena, trener modernih vizija, koji je ostavio neizbrisiv trag u našem i evropskom rukometnom sportu.

Bio je u nekoliko navrata i na klupi rukometašica Budućnosti koje su stizale do polufinala Kupa evropskih šampiona, a zatim nove talente brusio u Cepelinu i potom Perperu. Bio je i selektor muške rukometne reprezentacije Crne Gore. Sa profesorom Dobrislavom Vujovićem bio je inicijator pokretanja rukometnog kampa Šampion koji se više od dvije decenije održava u ljetnjim mjesecima na Ivanovim Koritima i kroz koji su prošle svi reprezentativci i reprezentativke Crne Gore.

Odlazak trofejnog trenera Miodraga – Miška Popovića predstavlja ogroman gubitak za porodicu, za njegovo Cetinje i sportsku Crnu Goru koja ga sigurni smo nikada neće zaboraviti.

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me